Bara en kommun ställer krav på hamnar

Miljöinspektör: Det blir mindre påverkan på havet
1:28 min

Havs- och vattenmiljömyndigheten rekommenderar att småbåtshamnarna ska ha en anläggning som tar hand om rester av giftiga bottenfärger när båtägare spolar av sina båtar. Men bara en skånsk kommun kräver det.

Det är Helsingborgs kommun som förelagt småbåtshamnarna att göra det.

– Vi har sedan 1995 mätt miljögifter i den marina miljön kring Helsingborg och just i hamnar och områden har vi uppmätt höga halter av ämnen som finns båtbottenfärger, berättar Lena Svensson miljöinspektör i Helsingborg

Giftig bottenfärg lossnar när båtarna spolas av efter säsongen. Risken är då att giftet spolas tillbaka i havet eller tränger ner i marken kring hamnen. Ett sätt att undvika det är att ha en anläggning, ofta en spolpaltta där det förorenade vattnet tas som hand.

Men en rundringning till alla skånska kustkommuner visar att det bara är Helsingoborgs kommun som ställer krav på att hamnarna ska ha det. Där har man nämligen sett konsekvenser av att inte ha en anläggning.

– Det blir ökade utsläpp som hamnar i den marina miljön, säger Lena Svensson miljöinspektör i Helsingborg.

Råå hamn utanför Helsingborg skulle enligt kravet från kommunen haft en anläggning klar vid årsskiftet men det har man inte. Men det ska man ha när säsongen startar säger man i hamnen. Och i många andra skånska hamnar finns det långtgående planer på lösningar för att ta hand om det förorenade vattenet. Och det är bra för havsmiljön:

– Mindre mängd gifter som påverkar djur och växter i havet skulle komma ut i havet, menar Lena Svensson miljöinspektör i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".