Norweigan Star i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Norweigan Star i Helsingborg 2013. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Kryssningsrekord i Helsingborg 2016

Destinationsutvecklare: "Ser riktigt lovande ut"
1:21 min

Helsingborg ser fram emot ett rekordår 2016 vad det gäller antal kryssningsfartyg och kryssningsgäster. Över 30 000 besökare väntas då. Men först syns en liten nedgång nästa år.

– 2015 har vi en liten dipp på ett sätt, eftersom vi har lite färre antal fartyg som kommer. Däremot fördubblas nästan antalet passagerare jämfört med i år. Men det stora året är 2016, när vi har hittills 13 fartyg bokade och över 30 000 passagerare som kommer, så det ser riktigt lovande ut, säger Monica Frisk, destinationsutvecklare på turismenheten i Helsingborg stad.

Nedgången nästa år kan enligt Monica Frisk bero på att det införs hårdare regler för svavelutsläpp för fartyg i Östersjön. Men redan 2016 ser det alltså ut att vända. Säsongen startar då med ett amerikanskt fartyg med ett speciellt tema.

– 2016 är ju Shakespeares år, för då är det 400 år sedan han dog. Det här rederiet har valt att göra ett tema på Shakespeare genom hela den här kryssningen. Då gör man ett stopp i Helsingborg med så klart ett besök på Kronborgs slott [i Helsingör], säger Monica Frisk.

Enligt henne ger kryssningarna bra reklam för Helsingborg och bra inkomster för besöksnäringen. Därför jobbar man aktivt med att besöka rederier i USA, England och Tyskland för att sälja in staden.

– Det här är ett väldigt långsiktigt arbete som vi gör vad det gäller kryssningsindustrin. Det är roligt att kunna få arbeta med det här, för det stärker oss som destination att kunna jobba med en internationell marknad på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".