Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Positiva erfarenheter av hemförlossningar

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 08.40
Barnmorska: "Kvinnorna föder på egna villkor"
(4:11 min)
Nyfödd bebis
Nyfödd bebis. Foto: TT

Att födda hemma är betydligt mer populärt i Danmark än i Sverige. En avhandling från Malmö Högskola visar att både kvinnorna och barnmorskorna är positiva till hemförlossningar medan omgivningen är negativ.

– Det är inte vanligt alls, ungefär 100 kvinnor föder hemma i Sverige, alltså någon promille, medan det är ungefär två procent av kvinnorna i Danmark. Där är det kvinnors rätt att ringa till sjukhuset när förlossningen startar och få hem en barnmorska, säger Ingela Sjöblom, barnmorska och forskare, säger Ingela Sjöblom, forskare och barnmorska.

– Här i Sverige får man själv leta upp en barnmorska som är villig att bistå och man får själv betala för det.

Har det blivit mer populärt att födda hemma?

– Det ligger ganska konstant de sista tjugo åren. Det finns ingen ökning eller minskning som vi kan se men det finns ingen officiell statistik heller.  

Vad har din forskning visat?

– Den visar att kvinnor och barnmorskor är väldigt nöjda med hemförlossning. Kvinnorna får föda på sina egna villkor och få det stöd som de vill ha. Barnmorskorna upplever att de får använda hela sin potential.

Men alla tycker inte att det är positivt?

– Folk i omgivningen, både lekmän och i sjukvården, tittar skeptiskt på detta och det handlar om det risktänkande som finns kring att föda. Man tror att någonting kan hända som gör att man behöver sjukhus.

Men vad säger erfarenheten?

– Det händer inte mer saker för de som föder hemma. Man bedömer deras graviditet och om de inte har några komplikationer som högt blodtryck så är det inga större risker att föda hemma. Men den forskningen är också olika i olika länder, det finns inget entydigt svar på frågan. Och här i Sverige finns det inte tillräckligt med hemmafödslar för att vi ska kunna bedöma säkerheten.

Borde fler kvinnor föda hemma?

– Det borde finnas fler alternativ till den högteknologiska förlossningsvården. Nu finns det bara det alternativet och det borde finnas fler möjligheter för kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".