Moské i Eslöv.
Avspärrningar vid moskén i Eslöv. Foto: Samir Muric.
Sverige

Angrepp mot moskéer på flera håll i år

Expo: "Väldigt oroande utveckling"
3:18 min

Den tekniska undersökning vid moskén i Eslöv har pågått under dagen och polisen tror så här långt att branden var anlagd.

– Ja, vi misstänker att någon kastat in något brännbart, säger Patrik Isaksson, närpolischef i Ringsjöbygden.

Bara några dagar efter den misstänkt anlagda branden i en moské i Eskilstuna utbröt tidigt i morse en brand i en moské i Eslöv.

Under året har skadegörelse och angrepp skett mot moskéer och bönelokaler på fler håll i landet. En exakt statistik är svår att få tag på, men föreningen Expo har nyligen gjort en sammanställning.

– Vi har gjort en sammanställning av vad vi har sett i tidningar i år. Nästa en gång i månaden blir en muslimsk samlingslokal trakasserad på något sätt. Men vi kan inte säga om det ökar eller minskar. Det är ett stort problem för Landets muslimer när de ska utöva sin religion, säger Daniel Poohl, Expos chefredaktör.

Göran Larsson, som är forskare vid Göteborgs universitet, har under året studerat främlingsfientliga handlingar mot olika trossamfund, i en rapport som Nämnden för statligt stöd till trossamfund beställt. Han har träffat företrädare för en rad olika samfund i Sverige.

– Många upplever att de är utsatta, även andra grupperingar än muslimska. Den judiska gruppen anmäler alla former av hot och skadegörelse. Andra som muslimer och kristna från mellanöstern anmäler inte lika ofta, säger Göran Larsson.

Säkerhetspolisen Säpo är med och hjälper Skånepolisen i utredningen av branden. Polisen misstänker att branden är anlagd och utreder det som mordbrand. Säpo undersöker om det rör sig om ett politiskt motiverat brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".