I Östersjön, utanför Blekinges kust, inträffade ett stort jordskred för över 10 000 år sedan.
I Östersjön, utanför Blekinges kust, inträffade ett stort bottenskred för över 10 000 år sedan. Foto: CC SA 3.0
Östersjön

Spår efter enormt skred på Östersjöns botten

"Det är en helt otrolig, gigantisk formation som finns där nere"
1:23 min

Spår efter ett mycket stort jordskred som skedde för länge sedan på havsbotten, har hittats några mil söder om Karlskrona i Blekinge. Det som syns är ett slags en mil långt ärr på botten. Där har bildats en rasbrant lika hög som ett fyravåningshus.

Det är överraskande att det har förekommit ett så här stort skred i Östersjön, menar Fredrik Klingberg, maringeolog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU, som har kartlagt spåren efter skredet.

–  Det är alltså en helt otrolig, gigantisk formation som finns där nere. Och det är något som vi blev väldigt häpna över. Vi visste inte om att det fanns skred över huvudtaget i Östersjön. Och ja, vi undrar ju förstås vad det har för betydelse, säger Fredrik Klingberg.

Ett svar på den frågan skulle kunna vara att om det uppstår nya skred även i vår nutid, skulle det eventuellt vara ett hot mot kablar och gasledningar på havsbotten. Ett stort skred skulle också kunna sätta igång en flodvåg.

De första tecknen på att det kunde finnas något intressant på havsbotten utanför Blekinge hittades av Sveriges geologiska undersökning redan 2005.

I somras gjordes en kartläggning som bekräftade att det en gång varit ett stort skred, och hur spåren efter det ser ut. Men när det kan ha skett är inte säkert. Möjligtvis var det för 11 500 år sedan när istids-isen höll på att smälta. Det var en period då stora mängder smältvatten rann ut i Atlanten.

– Och då tror vi att det kunnat bli så mycket tryckförändringar i botten här så att det har tryckt ut lera och skapat skreden. Men vi vet egentligen ingenting om när det har skett, säger Fredrik Klingberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".