Elvir Gigovic
Elvir Gigovic, orförande för Sveriges muslimska råd. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Eslöv

Muslimska rådet välkomnar säkerhetsbidrag

Elvir Gugovic: "Vi får se vad det innebär i praktiken"
4:58 min

Efter branden i moskén i Eslöv i går natt ska alla religösa samfund nu ska få möjlighet att få statliga bidrag för att öka säkerheten. Paraplyorganisationen Sveriges muslimska råd tycker att beskedet om statsbidrag är en positiv signal, men är tveksamma till om tre miljoner räcker.

– Det var en viktig markering, det är något som vi efterfrågat. Vi har tidigare påtalat angreppen, hatet och diskrimineringen, men det har tyvärr varit lite som att tala för döva öron. Allvaret i angreppen som vi sett 2014 har ju bidragit till att även staten tagit detta på allvar och att de nu avsätter resurser för att skydda församlingarna, moskéerna och församlingslokalerna, säger Elvir Gigovic som är ordförande för paraplyorganisationen, Sveriges muslimska råd.

Varför tror du att bägaren rann över med branden i Eslöv?

– Jag tror att många lystrade till efter angreppet i Eskilstuna, nu är det visserligen inte helt kartlagt att det var ett angrepp av det slaget, men det fanns barn i lokalen och det kunde gått riktigt illa. I Eslöv finns församlingen i anslutning till bostadshus, där många andra också kunde komma till skada. Jag tror att man börjar inse allvaret, att det kan få konsekvenser som kan bli svåra att hantera. Det är viktigt att från staten att markera att man tar detta på allvar.

Statligt bidrag till säkerhet, vad är det för slags säkerhet?

– Det är ju att man ska ge stöd till att skydda lokalerna som till exempel att förstärka dörrar och fönster.

3 miljoner, räcker det?

– Det tror jag givetvis inte att det gör men det är en viktig markering. Om man sätter det i relation till det stöd som tidigare erbjudits judiska församlingen, först fyra miljoner sen två miljoner, med uppskattningsvis fler muslimer än judar i Sverige borde det vara annorlunda proportioner. Vi får avvakta och se vad beslutet kommer att innebära i praktiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".