Madeleine Romero och Mira Hourani från Kroksbäck i Malmö är två av grundarna av Akademiker från området. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Madeleine Romero och Mira Hourani. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

De visar vägen till studier

"Jättestor inverkan att se förebilder"
3:33 min

De är uppväxta i delar av Malmö där många inte pluggar vidare - och nu ska de få fler unga i utsatta områden att ta steget och söka in på högskolan. Madeleine Romero och Mira Hourani från Kroksbäck är två av grundarna av Akademiker från området.

Tanken med den ideella föreningen är att så småningom börja komma ut till skolor runtom i Malmö och föreläsa, prata och berätta om de möjligheter som finns. För Madeleine Romero har det varit viktigt med förebilder i skolan, och hon tror att det är så för många andra ungdomar också.

– I åttan så var det en man härifrån som sedan tog sig in till riksdagen, Luciano Astudillo. När jag gick i åttan så fick jag reda på att vi hade haft samma mattelärare och det betydde jättemycket för mig. Jag vet att jag tänkte att har han klarat det så kan ju jag också klara av det, säger hon.

I Madeleine Romeros familj fanns det en tanke om att hon skulle plugga vidare, men ingen sådan tradition finns. Pappan jobbade på fabrik och mamman var barnskötare innan hon på senare år blev förskolechef. Madeleine var den första i familjen som pluggade vidare. Hon blev socionom och jobbar idag på Malmö stad.

Mira Hourani är också från Kroksbäck. Hon har läst kriminologprogrammet och jobbar idag på ett LSS-boende.

– Jag tror inte att många trodde att jag skulle plugga vidare. Men många blev väldigt chockade när de fick veta att jag hade kommit vidare på det sättet.

Mira Hourani och Madeleine Romero är två av grundarna av en ideell förening som heter Akademiker från området. Tillsammans är de idag tio personer i styrelsen som pluggat vidare och växt upp i områden som Rosengård, Seved, Hermodsdal och Kroksbäck. Många ungdomar i dessa områden har en låg självkänsla och det leder till att många av dem inte pluggar vidare, säger Romero.

En del av förklaringen till den sociala snedrekryteringen på högskolorna, det vill säga att de vars föräldrar har pluggat på högskola är överrepresenterade, är samhällets syn på unga i utsatta områden, enligt Romero.

– Jag tror inte man förväntar sig att det ska gå bra för de här ungdomarna och barnen. Man tror att man vill väl men man orkar inte anstränga sig det lilla extra, för det är en mer utsatt grupp. Har man arbetarklassföräldrar, eller föräldrar som inte kan svenska eller kan samhället, då behöver man anstränga sig lite mer. Vi behöver kanske mer hjälp, mer stöd, säger Madeleine Romero.

– Jag tycker det är viktigt att vi inspirerar yngre personer till att satsa på sin framtid eller ta en högskoleutbildning. Jag har jättemånga vänner där ingen i familjerna någonsin har pluggat vidare. Många människor i området här är arbetslösa, arbetarklass eller till och med SFI. Det är ingen självklarhet här att plugga vidare även om många respekterar utbildning, säger Mira Hourani.

Och fortsätter:

– Jag hoppas kunna åstadkomma att någon blir inspirerad till att välja att plugga vidare eller skapa drömmar och mål i livet. Om det bara är en person som man kan påverka så blir jag faktiskt väldigt nöjd och stolt, säger Hourani.

Hur stor inverkan har det faktum att ni också är från de här områdena?

– Jag tror det har jättestor inverkan att se förebilder just från vårt område, att se att det går att ta sig just härifrån, säger Madeleine Romero.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".