Torben Pedersen, gruppchef tillståndsenheten, med en äldre belgisk revolver av fabrikat FN som lämnats in under vapenamnestin. Foto: Drago Prvulovic/TT
1 av 2
En belgisk revolver är ett av de vapen som lämnades in. Foto: Drago Prulovic/TT
Olika typer av ammunition som lämnats in till polisen i Malmö under vapenamnestin. Foto: Drago Prvulovic/TT
2 av 2
Olika typer av ammunition som lämnats in till polisen i Malmö under vapenamnestin. Foto: Drago Prvulovic/TT
Skåne

1 600 vapen kom in under amnesti

Polisen fick in oväntat många illegala vapen under vapenamnestin 2013. Det visar en sammanställning som Rikspolisstyrelsen nu gjort.

I hela riket fick polisen in över 15 000 illegala vapen och 36 ton ammunition.

I Skåne fick polisen in 1 589 illegala vapen, varav flera var revolvrar, pistoler och automatvapen. Det är tredje mest i hela riket.

Resultatet överraskar polisen som hade trott att färre vapen skulle lämnas in eftersom det bara är sex år sedan den senaste amnestin genomfördes.

Enligt Rikspolisstyrelsen som gjort sammanställningen har genomförandet av vapenamnestin minskat antalet illegala vapen på gatorna.

Rikspolisstyrelsen menar att det är positiv utveckling eftersom statistiken visar att det finns en mycket högre risk att illegala vapen missbrukas eller används vid brott jämfört med registrerade vapen.

Flest vapen lämnades in till polisen i Stockholm, följt av Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".