Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommissarie Börje Aronsson leder arbetet inom polisens operation Gunvor. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Börje Aronsson leder arbetet inom polisens operation Gunvor. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Över 120 gripna under "Operation Gunvor"

Polis: "Det mesta stöldgodset är återlämnat"
1:14 min

Stödgods för omkring 15 miljoner kronor har hittills i år tagits i beslag under polisens insats Gunvor i Skåne och Blekinge. Polisinsatsen har även lett till att drygt 120 personer gripits misstänkta för att ha försökt föra ut stulet gods ur landet.

80 procent av fallen har sedan gått till häktning, vilket inneburit många utdragna utredningar för polisen i Skåne.

– Ser vi till antalet gripna, ser vi till antalet underrättelser och ser vi till godsvärde så är jag nöjd så här långt, säger kommissarie Börje Aronsson som är ansvarig för insats Gunvor.

Det är hamnarna Skåne och Blekinge och Öresundsbron som varit fokus för insats Gunvor, som drog igång den 3 mars i år. Insatsen innebär en ökad satsning på poliskontroller av fordon på väg ut ur landet och ett ökat underrättelsearbete.

Stulna bilar, verktyg, maskiner, skrot och tonvis med kläder är en del av det stöldgods som polisen tagit i beslag och mycket har kunna gå tillbaka till de rätta ägarna.

– Ser man till bilar, maskiner och verktyg och sådant så vill jag påstå att det mesta är prickat och återlämnat till ursprunglig målsägare, säger Börje Aronsson.

Enligt honom visar insats Gunvor och en liknande insats i Stockholm, Gunder, att utflödet av stulet gods från Sverige är högt och att många stölder sker i organiserad form. Börje Aronsson skulle vilja att insatsen framöver ska lyckas nå högre upp i de organisationerna.

– Där vi har en liten bit kvar, men jag tycker att vi ändå är på väg, det är att vi ska komma längre upp i den så kallade kedjan, med organisatörer, för ofta är det att de som kör ut med godset från Sverige det är inte tjuven utan det är bara transportören, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".