Människor i silhuett tittar på ett fyrverkeri. Foto: Martial Trezzini/TT
Foto: Martial Trezzini/TT
Skåne

Fyrverkerier väcker känslor

Malmöbo: "Borde inte säljas"
3:05 min

Tolvslaget närmar sig och starten för ett nytt år, ett firande som många kryddar med raketer och fyrverkerier. I flera skånska kommuner är det först ikväll och i natt som du får avfyra fyrverkerier på allmän plats utan att söka tillstånd, men nyårssmällandet är redan igång.

Kanske har du redan fått höra det välbekanta ljudet från nyårsfyrverkerierna, men i flera skånska kommuner är det först från och med ikväll som du får avfyra dina nyårsraketer på allmän plats utan att behöva söka tillstånd för det hos polisen. 

– Jag tycker inte att det ska säljas så mycket fyrverkerier, jag tycker man ska förbjuda det. Det är ändå så många onödiga olyckor och många människor mår dåligt av det. Speciellt hundar som är livrädda och mår jättedåligt, säger Tina Drakenblad i Malmö som är kritisk mot att vissa redan har börjat avfyra sina fyrverkerier

Både bra och dåligt

Milan Kosovic tycker att det både kan vara bra och dåligt med fyrverkerier.

– Mycket skador men det är också kul, man har själv varit tonåring så det är delade känslor.

Vad är det som överväger mest, det positiva eller det negativa?
– Nu är man för gammal för det, så det negativa, men fram till för tio år sen så var det jätteskoj att kasta smällare, säger Milan Kosovic.

Han tänker ändå gå ut och titta på fyrverkerierna i kväll. Milan och andra Malmöbor kan då bege sig till piazzan framför Malmö opera där det blir musik och dans på kvällen som avslutas med en fyrverkeriuppskjutning på tolvslaget. Erik Löfvander på Malmö stad är projektledare för detta.

– Just fyrverkeri på framförallt nyårsafton är nånting som är väldigt populärt och väldigt omtyckt, så det tycker jag att man kan unna sig den kvällen om året. Sen förstår jag väl dem som är emot skjutandet dagarna innan och det kan jag väl inte annat än att hålla med om.

Sju till åtta minuters häftiga fyrverkerier för en prislapp på 100 000 kronor för Malmö stad, så mycket kostar det varje år, enligt Erik Löfvander.

Kommuner gör olika

Varken Helsingborg eller Eslövs kommuner anordnar nån fyrverkeriuppskjutning medan Ystad kommun gör det i samarbete med köpmannaföreningen och lokala företag där.

I Ängelholm blir det musik, och annan underhållning som avslutas med fyrverkeri i kommunens regi men inte i Lund.

I Lund är det istället studenterna på den pyrotekniska föreningen vid kåren på Lunds tekniska högskola som avfyrar sina nyårsraketer för Lundaborna i kväll.

Stora pjäser förbjuds

Nytt för i år är att alla större nyårsraketer har förbjudits. 100 personer om året i Sverige som skadas så svårt av fyrverkerier att de måste ta sig till sjukhuset, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Där kampanjar man just nu för ett smart och säkert nyårsfirande. 

– Det är galet tycker jag. Oftast händer det grejer precis där man står att det trillar ner raketer och så där. Men det är också svårt att göra nånting åt, det är mest ungdomar som är ute och smäller, säger Elisabeth Redegard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".