Polisens tekniker undersöker sprängningen mot fastighetsbolaget Viktoria Parks kontor. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Två häktade för julaftonssprängning

Åklagare: "De nekar till brott"
1:07 min

De två män, 19 och 38 år gamla, som anhölls tidigare i veckan misstänkta för inblandning i sprängdådet mot bostadsbolaget Victoria Parks kontor på Rosengård på julafton, häktades nu på förmiddagen. Sedan tidigare är en 15-årig pojke häktad i utredningen.

Häktningsförhandlingen hölls i förmiddags i Helsingborgs tingsrätt som beslutade att häkta männen, på sannolika skäl misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse.

– De förnekar brott båda två. I övrigt vad de har för förklaring och inte är för känsligt att gå in på i nuläget, säger kammaråklagare Neela Frisell.

15-åring häktad till lördag

Även den 15-årige pojke som häktades den 27 december förnekar brott. Även han är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, men han är skäligen misstänkt, vilket är en lägre misstankegrad än den som gäller för männen. Han är häktad till på lördag. Enligt Neela Frisell är det för tidigt att säga om man kommer att begära att hans häktning förlängs.

Vid en presskonferens som polis och åklagare höll i går beskrev polisen hur de två männen och pojken har kopplingar till en grupp om ett tiotal kriminella personer som skapat oro i bostadsområdet Herrgården på Rosengård under hösten.

Vräkningar möjligt motiv

En av de teorier som polisen arbetar efter är att bostadsbolagets arbete med att få bukt med svartförsäljning av hyreskontrakt kan vara en förklaring till sprängdådet. Victoria Park har bland annat genomfört vräkningar.

Fler kan vara inblandade

Sprängningen på julafton var den tredje på kort tid. Helgen före jul drabbades samma kontor av två explosioner som sedan följdes av sprängdådet på julaftonskvällen. Polisen utesluter inte att fler personer kan var inblandade än de tre som nu är häktade.

– Givetvis är det så att vi tittar brett och undersöker alla olika tänkbara scenarier. I det ingår som en del att det kan finnas ytterligare personer som kan ha viss delaktighet och inblandning i gärningen, säger Neela Frisell.

Söker vittne

Vid presskonferensen i går framkom också att polisen försöker hitta ett vittne som andra vittnen har berättat om. Personen i fråga ska ha varit i närheten när sprängladdningen detonerade, men inte fått några fysiska skador, men chockats. Polisen vet inte vem den här personen är men tror att hen kan ha värdefulla uppgifter att lämna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".