En läkare undersöker patient med hjälp av stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT.
Skåne/Sverige

Ny lag ger mer makt till patienten

Enhetschef: "Tydliggör patientens ställning"
1:26 min

I dag träder en ny patientlag i kraft, som innebär att möjligheten att välja vård i andra landsting stärks. Dessutom ska patienterna få bättre information av sjukvården.

– Det är till exempel information om hälsotillstånd, behandlingsalternativ, även vissa saker kring hjälpmedel som inte varit så tydliga innan och om väntetider och vilka andra alternativ som kan finnas, säger Christina Stål, chef på enheten för patientnära frågor i Region Skåne.

Patienternas rätt att veta mer och att välja mer är alltså vad den nya patientlagen handlar om, till exempel rätten att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Den innebär också en ökad möjlighet att få en ny medicinsk bedömning.

– Det som är syftet med lagen är att tydliggöra patientens ställning och att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Det är en form av perspektivförskjutning mot patienten från professionen, säger Christina Stål.

Hur förbereder Region Skåne sig på det här skarpare informationskravet?

– Dels sprider vi kunskap om lagen ut i verksamheterna, och det pågår ett arbete tillsammans med 1177 för att få fram mer material. Vi har också tittat över vissa rutiner, som behöver ses över i och med den här nya lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".