Ali Ahmadi och Abbas Ahmadi är två av grundarna bakom den nystartade föreningen Nyanländas röster. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Ali Ahmadi och Abbas Ahmadi, grundare av Nyanländas röster. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Malmö

Ny förening vill stötta nyanlända flyktingar

Ali Ahmadi och Abbas Ahmadi, grundare, Nyanländas röster om föreningen
2:55 min

För en person som just kommit till Sverige för att söka asyl kan det vara krångligt att få reda på hur asylprocessen fungerar och vad det finns för stöd att få, det vet Malmöborna Ali och Abbas Ahmadi av egen erfarenhet. Därför har de startat föreningen Nyanländas röster vars syfte är att möta upp människor redan under de första dagarna och informera om sådant som är viktigt att veta.

– Vi tänker vara på Migrationsverket några timmar varje dag och informera personer som är nya i Sverige om deras rättigheter. Det är viktigt att göra det innan de får avslag och inte efter. Det kan handla om att berätta att de har rätt till tolk och att de inte ska vara rädda för att fråga om det är något de inte förstår, säger Ali Ahmadi.

De båda vet hur det känns att komma som asylsökande och inte alls förstå hur systemet fungerar.

– När jag själv var på Migrationsverket var det ingen som informerade mig om mina rättigheter. Jag träffade min advokat bara en timme innan min intervju, en intervju som handlade om mitt liv, berättar Ali Ahmadi.

– Man är alltid rädd, fyller Abbas Ahmadi i.

Nu vill de dela med sig av sin kunskap om vilken hjälp som finns att få och vilka organisationer som kan stötta personer som söker asyl på grund av till exempel sexuell läggning eller religion. Det behövs ett komplement till Migrationsverket säger Ali Ahmadi som tycker att myndigheten sitter på dubbla stolar, när den både ska informera asylsökanden och pröva deras ärenden.

– Det är Migrationsverket som har ansvar för att informera asylsökanden men hur kan en myndighet som också har ansvar för att deportera folk samtidigt vara den som ska informera dem om deras rättigheter, frågar han sig.

Ali och Abbas Ahmadi har tidigare anordnat Asylstafetten, en uppmärksammad fotvandring med syfte att få Sverige att prata asylpolitik. Även genom den nya föreningen vill de mana asylsökande att höja sina röster för att påverka sin situation.

– Vi måste berätta för personer som är nya i Sverige hur viktigt det är med politik. Även om de inte kan prata svenska just nu så betyder det inte att de aldrig kommer kunna göra något. Jag har var papperslös hela mitt liv men för några år sedan började jag tänka på politik. Jag frågade mig varför jag är papperslös och varför jag inte kan vara i mitt land? Allt handlar om politik, om du vill förändra samhället måste du börja. Du kan inte bara vänta på att någon annan ska göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".