Migrationsverket i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Migrationsverket i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö/Östersund

Asylsökande fortsätter att protestera

Migrationsverket: ”Personal ska prata med dem idag igen”
3:21 min

De flyktingar som vägrar lämna bussen vid Grytans flyktingboende utanför Östersund i Jämtland fick tydlig information innan bussen lämnade Malmö. Det hävdar Migrationsverket idag.

– Vi har prata med vår personal i Malmö och de är tydliga med att de har fått information på arabiska, men uppenbarligen så finns det något missförstånd, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Ett tiotal flyttade in i boendet omgående, och några till under gårdagen.  Så det finns de som har accepterat boendet.

– Man fortsätter att protestera och har gjort så under natten och morgonen. Många vistas i på boendet, men man ser till att det hela tiden finns folk i bussen. Idag ska personal prata med dem igen, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Ett högt tryck på platser väntas under 2015. Kan Migrationsverket tillgodose allas önskemål?

 – Nej, man kan inte önska var man ska bo. Det handlar om var det finns lediga platser och hur behovet ser ut. Migrationsverkets uppdrag är att se till att det finns en bostad under tiden som asylansökan prövas. Omkring 40 procent väljer att ordna ett eget boende, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".