Jenny Lindell, vice chefsåklagare. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Jenny Lindell, vice chefsåklagare. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Mordrättegång inledd efter dödligt flaskhugg

Vice chefsåklagare: "Ingen nödvärnssituation"
6:04 min

I dag inleddes rättegången om mordet på en 17-årig pojke på en skolgård i Limhamn i augusti i år.

På grund av att flera av de inblandade i denna händelse är unga så har den hållits bakom stängda dörrar för alla förutom de anhöriga.

Det var på en skolgård i Limhamn i Malmö som det utbröt ett slagsmål, troligtvis om hur någon har tittat på någons flickvän. Det slutade med att en 17-årig pojke höggs i halsen med en krossad flaska, vilket ledde till att han förblödde och dog.

Det var ett flertal vittnen på plats kvällen när det hände, och nu ställs tre personer inför rätta för händelsen i den här rättegången.

En av dem är 16 år och ska ha känt offret sedan tidigare, han misstänks för mord.

– Det uppstår ett bråk av två personer son känner varandra. Min klient kommer i ett underläge och han agerar sedan i vad han uppfattar som en nödvärnssituation, säger hans försvarare Magnus Hermansson.

Han erkänner att han använde flaskan men att han gjorde det i självförsvar.

– Vi menar att det inte finns någon nödvärnssituation i utredningen, utan han har varit den aktive och målsäganden i underläge, säger vice chefsåklagaren Jenny Lindell.

Även en 20-åring ställs inför rätta, misstänkt för grov misshandel av den avlidne 16-åringen, men också för övergrepp i rättssak då han ska ha hotat de andra personerna på plats om de kontaktade polisen efter att 16-åringen blev huggen med glasflaskan.

Den tredje misstänkte är 14 år och det är detta som gör detta fall så unikt, att en så ung person ställs inför rätta i en rättegång. Han är misstänkt för inblandning i mordet, enligt bevistalan ska han genom hot om våld avhållit de andra för att stoppa bråket, slått sönder en flaska, gett den till 16-åringen och uppmanat honom att hugga offret med den. Han ska också ha krossat flaskan och gömt undan bitarna efteråt.

Han kan inte åtalas för detta på grund av sin låga ålder, men här har man valt att ändå utreda huruvida han är skyldig eller inte i en rättegång, så istället för åtal så är det en så kallad bevistalan man för mot honom. Det är väldigt ovanligt att man har med så unga personer i en rättegång, och det är på begäran av socialtjänsten.

Åklagaren Jenny Lindell tyckte att en sådan utredning behövdes i detta fall. Den 14-årige pojken och de andra två misstänkta nekar alla brott. Rättegången fortsätter i fem dagar till och varar till den 19 januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".