Förstelärarna Johan van der Levin, Maria Glawe och Gülsen Usein på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
1 av 3
Johan van der Levin, Maria Glawe och Gülsen Usein. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Jytte Lindborg, chef för bildningsförvaltningen i Trelleborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 3
Jytte Lindborg, bildningsförvaltningen, Trelleborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Gülsen Usein vill forska om sin undervisning. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
3 av 3
Gülsen Usein vill forska om sin undervisning. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Skåne

Bidrag för förstelärare utnyttjas inte helt

1:43 min

Många skånska kommuner skulle kunna ha fler karriärtjänster för lärare om de sökt alla statsbidrag de kan få.

Trelleborg sämst

Trelleborg är den kommun i Skåne som just nu är sämst på att utnyttja statsbidraget. Kommunen har 41 förstelärare och en lektor, men hade kunnat få pengar till ytterligare 17 förstelärartjänster. Det är ett medvetet val av kommunen som vill skynda långsamt för att ordentligt kunna formulera förstelärarnas uppdrag, bland annat för att uppfylla kravet att skolan ska arbeta på vetenskaplig grund.

– Här tänker jag att man kan lägga riktade uppdrag mot förstelärarna att de ska vara de som håller sig à jour med vad som händer i forskningen och omsätta det i praktisk vardag, säger Jytte Lindborg som är chef för bildningsförvaltningen.

Utveckla metoder

En av de som var först ut att bli förstelärare i Trelleborg är Gülsen Usein. Hon är programutvecklare på ekonomiprogrammet på Söderslättsgymnasiet. I grunden är hon civilekonom och har jobbat i det privata näringslivet, men valde att sadla om till läraryrket för några år sedan.

– Många elever frågar: "Vad gör du här - varför är du inte kvar på din gamla arbetsplats?". Jag trivdes där också, men här utvecklas jag mer som person, säger Gülsen Usein.

Hennes uppdrag är just nu att tillsammans med bland andra svenskläraren och försteläraren Maria Glawe hjälpa lärare på skolan att utveckla metoder så att eleverna bättre förstår det de läser. I vissa fall förstår de helt enkelt inte texten i läroboken.

– Problemet är ju att de ska kunna ta till sig väldigt stor mängd text och att de behöver nycklar till textkulturen, så att säga, säger Maria Glawe.

77 tjänster fattas

Statsbidraget täcker en löneökning på 5 000 kronor i månaden för en förstelärare, eller 10 000 kronor för en lektor. Om de skånska kommunerna hade utnyttjat det fullt ut, hade det funnits ytterligare 77 förstelärare i deras skolor. Men det var inte lönen utan forskning och utveckling som lockade Gülsen Usein. Hon siktar på en lektorstjänst om några år.

– Ja, det är min målsättning. Att jag ska forska vidare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista