Lotta Cederberg-Gedik, ordförande för Lärarförbundet i Kävlinge. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Lotta Cederberg-Gedik, ordförande för Lärarförbundet i Kävlinge. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Skåne

Förstelärarna i Kävlinge har ökat sina löner mest

Fack, skolchefer och tjänstemän om förstelärarnas löner
1:41 min

Sedan förstelärarreformen infördes förra året har drygt 1 200 lärare i Skånes kommunala skolor blivit förstelärare. De tjänar i snitt 36 891 kronor i månaden, men det kan skilja flera tusenlappar mellan kommunerna.

Bäst i Skåne tjänar förstelärarna i Tomelilla kommun som har en medellön på 38 263 kronor i månaden. Sämst är det i Bjuv där medellönen ligger på 34 746 kronor i månaden. I flera kommuner finns det förstelärare som har kommit över 40 000 kronor.

– Alla lärare borde ligga på 36 000 och förstelärare borde ligga över 40 000. Vi vill ju bli jämförda med andra akademiskt utbildade yrken som ekonomer och civilekonomer, säger Lotta Cederberg-Gedik, lärare i grundskolan och ordförande för Lärarförbundet i Kävlinge.

I hennes kommun tjänar förstelärarna i snitt omkring 37 500 kronor i månaden, bland de bäst betalda i Skåne. De har också fått den högsta löneökningen: 7 000 kronor i månaden. Utöver de 5 000 kronor i påslag som kommunen får statsbidrag för, har de fått ytterligare 2 000 kronor som en följd av att deras arbetstid har förändrats. De 33 förstelärare som nu finns i Kävlinges kommunala skolor kan öka möjligheterna för kommunen att rekrytera.

– Ja, det vill jag nog tro att det påverkar attraktionskraften när vi söker nya lärare in i kommunen, säger Barbro Börjesson, skolchef för grundskolan i Kävlinge.

Än så länge är det för tidigt att säga om och i så fall hur förstelärarnas arbete påverkar elevernas resultat, men Göran Larsson som är kvalitetsstrateg tycker att de redan har gjort att diskussionerna om undervisningen har förändrats.

– Det pratas mycket mer pedagogik, det pratas didaktik, det pratas resultat på ett helt annat sätt än det har gjort tidigare, säger Göran Larsson.

I de flesta kommuner får förstelärarna sina uppdrag som tidsbegränsade förordnanden. I Kävlinge har man valt att, efter en prövotid på ett år, göra uppdragen som fasta tjänster. Om staten skulle sluta att betala ut bidraget för karriärtjänsterna måste kommunen i så fall själv finansiera förstelärarnas löneökning. Det är viktigt att statsbidraget blir kvar, tycker det fackliga ombudet Lotta Cederberg-Gedik.

– Jag tror inte att kommunerna har de ekonomiska förutsättningarna att lägga så höga lönepåslag själva, för de har ju väldigt slimmade budgetar annars, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".