Skånes universitetssjukhus
Foto: TT
Lund

Sköterskan frisk - inga tecken på ebolasmitta

"Hon är helt frisk, feberfri och mår bra"
1:45 min

Den skånska sjuksköterska som jobbat i Sierra Leone och som i natt kom till Skånes universitetssjukhus i Lund efter misstankar om ebolasmitta har redan fått lämna sjukhuset.

Ett specialistteam har konstaterat att kvinnan är helt frisk och att det inte finns några tecken på ebolasmitta.

– Jag vill understryka att det inte är fråga om att den här kvinnan har ebola, hon har varit utsatt för en ökad risk att bli smittad i sitt arbete med ebola, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Eftersom att sjuksköterskan inte uppvisar några symptom för ebola, så är det ingen idé att ta prover då dessa inte kommer att visa något, menar Håkan Ringberg.

– Hon är helt frisk, feberfri och mår bra. Hon kommer att få vistas i hemmet och hålla kontinuerlig kontakt med infektionskliniken, säger han.

Kvinnans hälsotillstånd kommer nu att följas under en period. Först om 18 dagar kan läkarna slå fast om kvinnan är ebolasmittad eller inte, berättar biträdande smittskyddsläkare Håkan Ringberg.

– Det som gäller för alla som varit i de drabbade länderna och arbetat, är att tre veckor efter det att man har kommit hem ska man vara väldigt observant på symptom och feber.

Kvinnan bör ta tempen två gånger om dagen och skulle febern stiga då ska hon omedelbart kontakta en infektionsklinik, berättar Håkan Ringberg.

– Först då kan det bli aktuellt med provtagning för ebola, säger han.

– Men samtliga fall vi fått in hittills har det visat sig vara malaria, så man skulle kunna säga att det är större risk att det är malaria än att det är ebola.

Så länge kvinnan är frisk och inte har feber får hon träffa andra människor, men med instruktioner om att ta det lite försiktigt – inte vistas på tunnelbanan eller flyga, berättar biträdande smittskyddsläkare Håkan Ringberg.

Kvinnan arbetar som sjuksköterska i Sierra Leone för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. För ett par dagar sedan gick en del av hennes skyddsdräkt sönder.

Hon kallades därför omgående hem till Sverige som en ren säkerhetsåtgärd.

– Det kan ha varit koncentrerat klor som frätt sönder hennes dräkt, så att det blev ett hål i den. Det har i sådana fall den fördelen att kloren tar ju död på viruset.

Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Folkhälsoinstitutet och han tror att den här typen av incidenter inte går att undvika helt.

– Man jobbar ju under väldigt besvärliga omständigheter där nere, och att helt och hållet undvika det, det kan jag inte riktigt se framför mig i dag att vi kan göra, säger Anders Tegnell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".