Jörgen Mörnbäck
Jörgen Mörnbäck. Foto: Bosse Håkansson
Skåne

"Malmöitiskan är svår för en icke-malmöit"

Lyssna på när Jörgen Mörnbäck imiterar kända skåningar
5:43 min

När Jörgen Mörnbäck kommer till Skåne i februari är det för att göra sig lustig över skånskan. Eller åtminstone med hjälp av den.

Är skåningar tacksamma att imitera?

– När jag började min karriär gjorde jag många skåningar. Sten Broman, Lasse Holmqvist. Jag var med i ett program med Lasse en gång i teve för många år sedan, han sa "jag tycker du gör mig förbaskat bra, kan inte vi göra ett nummer ihop där du imiterar mig?". Men han kommer från Osby, tror jag. Malmöitiskan är svår för en icke-malmöit tror jag, säger Jörgen Mörnbäck.

Själv är imitatören göteborgare, från Hisingen. När han är upprörd låter sig ursprunget inte förnekas - och han tror att det gäller de flesta.

– Då talar man sin barndomsdialekt och språk.

Kommer till Skåne med musikalisk show

När han dyker upp på ett par ställen i Skåne i februari - eller om det var mars, han vet inte säkert - är det för att uppträda med sitt piano och sitt batteri av kända röster. En som har en särskilt framskjuten plats i showen är musikjournalisten Per Sinding-Larsen.

– Det är en skåning som jag tycker väldigt mycket om. Han pratar så här om rockens historia, och nickar med huvudet samtidigt, säger Jörgen Mörnbäck med porträttlik röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".