Josef Kiswani
Josef Kiswani är redo att ge sig ut och börja. Foto: Bo Johansson / Sveriges Radio
Helsingborg

Han vill få drömmaråldern att vara längre

"Vill få barnet att känna att drömmen är möjlig"
4:04 min

Nyligen delade Helsingborg stad ut de första pengarna ur sin nya visionsfond på en miljon kronor - pengar som ska gå till kreativa idéer för att göra staden till en bättre plats. En av dem som fått pengar är projektledaren Josef Kiswani.

– Det är ett projekt som ska forma barnen till entreprenörer, säger Josef Kiswani för att beskriva var pengarna går.

Han vill börja i en tidigare ålder än den de flesta projekt är riktade till.

– Det finns många barn som förlorar sin dröm i 13-14-årsåldern och när de går ut högstadiet. Jag vill bibehålla dem, säger han.

Hur ska du fixa det?

– Det handlar om att konkret visa de unga vägen till sin dröm. Jag tror på ett projekt som konkretiserar och visar på en handlingsplan för den här drömmen, att visa att det är på riktigt, det är redan på allvar.

Projektet ska drivas i tre bostadsområden i Helsingborg - Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal. Josef Kiswani tror att barnen just här behöver få höra att de kan nå sina drömmar.

– Det handlar egentligen om all kritik. Man sätter en stämpel på dessa områden, att folk som kommer härifrån inte kan bli något. Och barnen väljer ofta att tro på detta. Jag kommer själv från Dalhem, säger han.

Josef Kiswanis egna erfarenheter återkommer hela tiden i beskrivningen av projektet. Han tror att han kommer att lyckas med sitt projekt just eftersom han är ett välkänt ansikte i områdena.

– Det är redan ett ord som har börjat spridas bland ungdomarna idag. När jag går förbi Dalhem får jag hela tiden frågan "när ska vi börja?"

Svaret är om ungefär en månad, så fort pengarna har hittat fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".