Sjukvårdspersonal testar ebola-utrustning vid Toronto Western Hospital i Kanada. Foto: TT
Sjukvårdspersonal testar ebola-utrustning. Personen på bilden är inte sjuksköterskan som artikeln och inslaget handlar om. Foto: TT
Lund

Ebolasköterskan: Det brände till mot huden

"Det är resultatet av ett högt säkerhetstänkande, att vi väljer att ta hem personen"
1:30 min

Skyddskläderna var inte skadade, men den sjuksköterska som i natt flögs hem från Sierra Leone utsattes för hög risk för ebola-smitta eftersom klorlösning hade läckt in genom hennes handskar.

– Kommer klorlösning in mot huden kan även annat biologiskt material ha kommit in tillsammans med det. Det är resultatet av ett högt säkerhetstänkande, att vi väljer att ta hem personen, säger Mattias Frick, medicinsk koordinator på MSB.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB nu har gått igenom vad som hände, har man konstaterat att kvinnans skyddskläder inte var skadade. Hon kände själv att det brände till mot huden.

Enligt Mattias Frick är det sannolika att den koncentrerade klorlösning som vårdpersonalen hela tiden tvättar sig med har sipprat in via den långa kragen på den yttersta av de tre par handskar kvinnan bar och nått huden.

För att det inte ska hända igen ser resten av MSB:s personal i Sierra Leone över hur man använder vätskan som är en viktig del av smittskyddet.

– De kommer att göra det på ett annat sätt för att undvika att vätskan kommer över kanten på de här långa skyddshandskarna som går upp på underarmen, över skyddsdräkten, säger Mattias Frick.

När kvinnan undersöktes i natt på Skånes universitetssjukhus i Lund konstaterades att hon inte är sjuk och därmed inte heller smittsam. Hon står under kontroll under de tre veckor som är sjukdomens inkubationstid. Att det just var klorlösning som läckte in kan vara lyckosamt i sammanhanget eftersom lösningen då kan ha dödat eventuell smitta som följde med. 

– Det är ett rimligt antagande, säger Mattias Frick.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".