Österporthallen i blåaktigt sken under LAN-et
1 av 2
Österporthallen i blåaktigt sken under LAN-et. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Oskar Nilsson
2 av 2
Oskar Nilsson ska stanna under hela tävlingarna 4-6 december. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
E-sport/Ystad

48 timmar LAN - och idrott

Arrangören: "Några går hem och sover men de flesta stannar i 48 timmar"
3:13 min

Inne i Österporthallen i Ystad lyser i dagarna ett blåaktigt sken - och i stället för handbollsspelare finns där dataspelare som sitter i långa rader framför sina skärmar. Här pågår för andra året Ninjat - ett LAN som håller på i 48 timmar.

– Det är cirka 220 personer som sitter här och spelar tillsammans. Vi började klockan tolv igår och vi har redan kört några tävlingar under natten här, det har varit både fysiska tävlingar och dataspelstävlingar. Några går hem och sover, men de flesta stannar i alla 48 timmar, säger Py Paavolainen som är en av arrangörerna.

Det är spel dygnet runt i Österporthallen i 48 timmar, ända fram till mitt på dagen imorgon. Vid ett tvättställ möter jag Matilda Lindström med en tandborste i handen. Hon har tagit en paus i spelandet.

– Jag kom hit igår klockan ett, tror jag. Sen har jag inte sovit sen dess. Skulle väl kunna hålla mig vaken i något dygn till.

Vad har du gjort hela tiden då?

– Spelat med dem jag har valt platser med, kollat på någon film ibland när jag inte vill spela.

Nere på golvet i A-hallen är handbollsgolvet täckt av en matta - där finns några soffgrupper, men framför allt långa rader av bord med datorer uppställda - på en av dom orangea plaststolarna sitter Oskar Nilsson framför sin skärm.

– Jag spelar då - tjosan hoppsan, där dog jag! - tanken är då att man är några stridsvagnar som man har med sig själv och sen möter man några andra.

Hur länge har du suttit här?

– Vi gick upp här vid halv tolv någon gång, sen satt vi uppe och spelade till tre i natt. Sen gick vi och la oss.

Vad är kul med detta då?

– Man är här för att spela, men det är inte hela alltet. Man är också här för att prata med kompisar, som jag oftast kanske inte träffar. Vissa av mina kompisar går inte på samma skola.

I A-hallen är ljuset dämpat - här sysslar man med det som kallas e-sport - men i B-hallen lyser det med fullt sken. För en av tankarna med Ninjat är att kombinera e-sport med annan sport, berättar Py Paavolainen:

– Det är ju inte hälsosamt att sitta framför en dator hela dagarna, det kan inte jag heller stå här och säga. Men om man samlar dem på det här sättet, man kan influera dem med mat och dryck och idrotter. Vi har idrottsföreningar som kör hela dagen idag i B-hallen och visar upp sig och tränar, och man får vara med, och kanske prova på en ny sport.

– Vi vill ju gärna att de som spelar dataspel också rör på sig, tillägger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".