Joakim Månsson Bengtsson i boendet som ordnats i Smålands nations lokal
1 av 2
Joakim Månsson Bengtsson (MP) i boendet som ordnats i Smålands nations lokal. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio
Kök i boendet
2 av 2
Köket i boendet som delvis finansierats av medel från Demokratisk Vänster. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio
Lund

Från engagemang online till tak över huvudet

Föreningsgrundaren: "Inte rimligt att privatpersoner ska upprätthålla härbärge"
3:04 min

Ett nytt övernattningsboende för hemlösa EU-migranter har öppnat i Lund. Det började med engagemang i sociala medier och nu finns det plats för upp till 18 personer som annars tvingas sova ute i vinterkylan.

Det är den nybildade föreningen "Hjälp tiggare i Lund" som har öppnat övernattningsboendet med plats för 18 EU-migranter och två volontärer i Lund. Det började som en Facebook-grupp som nu har närmare 1400 medlemmar. Och det är framförallt med hjälp av deras donationer och ett engångsbidrag från Demokratisk vänster som första hyran kunde betalas för övernattningsboendet i Smålands nations lokal. Här kan man duscha, tvätta sina kläder och laga mat i köket intill sovsalen.

– När vi började här den 23 december så var det 2 stycken som sov här. Nu är det 18. Det är ett väldigt godkännande på att det vi har gjort här tas emot med stor tacksamhet och med stor glädje och att vi har åstadkommit någonting, säger Joakim Månsson Bengtsson, aktiv miljöpartist i Lund och initiativtagare till övernattningsboendet.

Ett annat härbärge med minst åtta bäddar är planerat i Helgeandskyrkan i Lund men det dröjer innan det startas på grund av pappersarbete som tar tid. Några kommunalt drivna övernattningsboenden finns det inte i Lund men den röd-grön-rosa koalitionen har fått igenom en summa på 700 000 kronor i senaste budgeten som är öronmärkt för arbete med att hjälpa EU-migranter.

– Vi hoppas att kommunen kommer bevilja oss den ansökan om medel som vi behöver. Vi klarar det inte annars, och det är inte rimligt att privatpersoner ska upprätthålla ett härbärge till de mest utsatta i Lunds kommun, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Det började med en Facebookgrupp och nu är ni här. Hur blev det så här?

– Jag bor i Lunds kommun och Lundaborna är så fruktansvärt underbara och fantastiska. Vi är flera stycken eldsjälar som har brunnit för att hjälpa EU-migranter i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".