Även Skatteverkets lokaler i Malmö spärrades av. Foto: Drago Prvulovic/TT
Även Skatteverkets lokaler i Malmö spärrades av. Foto: Drago Prvulovic/TT

Brevet skickades vidare efter öppning

Flera personer har sanerats av räddningspersonal sedan de varit i kontakt med ett kuvert som innehöll ett misstänkt vitt pulver. Brevet öppnades av Skatteverket - men skickades senare vidare till Kronofogden. Misstanken gäller att det skulle kunna röra sig om mjältbrandsbaktierier.

Brevet med pulvret öppnades på trettondagsafton i samband med morgonens postöppning på Skatteverket vid Hjalmar Gullbergsgatan i Malmö, eftersom Kronofogden köper den tjänsten av Skatteverket.

Enligt Anette Backlund, enhetschef på Skatteverket, isolerades och sanerades den berörda personalen, omkring femton Skatteverksanställda och fem Kronofogdeanställda, efter upptäckten.

– Efter att ha varit på sjukhuset ett antal timmar har alla fått åka hem, säger hon.

Trots att pulvret antagligen upptäcktes på Skatteverket skickades brevet vidare till Kronofogdens lokaler i Västra hamnen.

– Tyvärr kan jag inte svara på precis vad som hände, eftersom personerna som öppnade posten varit isolerade hela dagen, säger Anette Backlund.

Sven-Gunnar Jonsson, ortsansvarig för Kronofogden i Malmö, antar att något gått snett.

– Jag behöver knappt säga vad jag tycker om det. Men det är rutiner som måste ses över ordentligt mellan oss, säger han.

Förutom de anställda på Skatteverket och Kronofogden fick fyra poliser också saneras. Sanering innebär enligt räddningstjänsten tvättning med tvål och vatten och byte av kläder, och att de gamla kläderna läggs i en plastsäck.

Kronofogdens anställda har blivit erbjudna rutinundersökning på sjukhus. Men enligt Region Skåne har ingen ännu vid 18-tiden på kvällen uppsökt vården.

När Kronofogdens lokaler kan tas i bruk igen är oklart.

– Det beror på vad polisen kommer fram till i sin analys av pulvret, säger Sven-Gunnar Jonsson.

Det misstänkta ämnet har transporterats till Folkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium i Solna för analys, som väntas vara klar tidigast på trettondagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".