Paul Larsson fiskar vid kanalen. Han använder sig av "catch and release" - metoden. Foto: Josefin Patzauer.
Paul Larsson fiskar vid kanalen. Han använder sig av "catch and release" - metoden. Foto: Josefin Patzauer.
Malmö

Konfliktfyllt kanalfiske i Malmö

Sportfiskaren Paul Larsson vill ha skärpta regler för kanalfisket i Malmö
2:55 min

Drygt 200 sportfiskare vill se en begränsning av fisket i Malmös kanaler och har skrivit på ett upprop för skärpta regler och mer kontroll. Paul Larsson från Trelleborg är initiativtagaren som lagt märket till en pågående konflikt mellan fiskare med olika syn på hur man ska göra med fångsten.

Efter jobbet kan det hända att abstinensen blir för stor. Då tar Paul Larsson en sväng till kanalen för en fiskestund innan han kör hem till Trelleborg. På sistone har han märkt av allt fler konflikter mellan sportfiskare och andra fiskare.

– Det har blivit irritation kring att en del fiskare fyller hinkar och soppåsar med fisk, säger han.
Själv använder Paul Larsson "catch and release"-metoden och släpper alltså tillbaka alla fiskar han fångar, efter att ha mätt, vägt och fotograferat dem.

Nu är han och många med honom oroliga för att sportfisket ska bli lidande. Därför har han skrivit ihop ett Malmöinitiativ där han uppmanar kommunen att införa strängare regler gällande fisket i kanalen.

– Jag vill se en begränsning i antal och storlek. Sen förstår jag att en del kan tycka att det är roligt att ta med sig fisken hem, men då kanske tre stycken kan vara ett bra antal, säger han.

Ekolog Mats Wirén på gatukontoret i Malmö menar dock att det inte är självklart att en begränsning av fisket skulle gynna detsamma.

– Det beror bland annat på vilken fisk som finns i vattnet och hur det påverkar balansen. Ibland kan det till exempel vara bra att fiska ut småfisk, säger han.

På kommunen pågår just nu en översyn av fiskereglerna för alla Malmös vatten, anledningen är bland annat att kommunen vill främja sportfisket och göra det tydligt vad som gäller. Mats Wirén kan inte säga när arbetet är klart, men förändringar väntar och det kan bli i form av fiskekort, regeländringar och kontrollanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".