Cannabisodling.
Cannabisodling. Foto: Ted S. Warren
Nordväst

Polisen riskerar att förlora kompetens inom drogförebyggande

Drogsamordnare: "Det är oklara signaler"
1:29 min

Den förebyggande drogsamordnaren i Klippan är orolig för att poliser som är specialiserade på narkotika försvinner vid ännu en omorganisation, men risken är liten enligt polischefen.

– Det finns det försök industriell tillverkning och en del säger att vi är självförsörjande på marijuana. Cannabisproduktionen ökar i Sverige och då behövs det poliser som är specialiserade på frågan, säger Bert-Inge Karlsson som är förebyggande drogsamordnare i Klippan.

Oklara signaler

Därför blir man orolig nu när polisen ska omorganiseras igen och undrar om kompetensen kommer att finnas kvar.

– Det är hela tiden oklara signaler. Ska polisen fortsätta arbeta specialiserat? Ska de arbeta allmänt? Ska de som är duktiga på detta gå in i annan tjänst? Jag önskar verkligen att det blir klarhet i det här, att poliserna får fortsätta arbeta på det här specialiserade sättet för vi behöver det i kommunerna.

Kommer inte stryka på foten

Patric Heimbrand är tillträdande chef för polisområde nordväst.

– Jag tror inte att de behöver vara oroliga, säger han. Nu kommer prioriteringarna göras lokalt, men narkotikafrågan är viktig och den får inte stryka på foten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".