Mikael Eriksson med matgästerna Natalie Collini Anneberg, Annika Zetterstedt, Fredrik Oscarsson, Michael Mokbehri och Paulina Delén. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
1 av 2
Mikael Eriksson, Natalie Collini Anneberg, Annika Zetterstedt, Fredrik Oscarsson, Michael Mokbehri och Paulina Delén. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Lasagne, mungbönsgroddar och vitkålssallad stod på kvällens meny. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
2 av 2
Lasagne, mungbönsgroddar och vitkålssallad. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
Svedala

Mikael bjuder hem främlingar på mat

Hör reportaget från middagsbordet i Svedala
3:01 min

Mikael Eriksson i Svedala bjuder fullständiga främlingar på middag. Vad som började som en spontant utslängd förfrågan på Facebook har nu vuxit till en grupp med över tusen medlemmar.

Den här kvällen bjuder Mikael på lasagne, och en av de första gästerna att knacka på dörren är Natalie Collini Anneberg. Trots att hon och Mikael båda bor i Svedala har de aldrig träffats förut. Ikväll bjuder Mikael främlingar på middag för åttonde gången.

– Det började så tragiskt med med en skilsmässa. Från att ha lagat mat till familjen hade jag ingen. Det finns inget värre än att sitta vid ett tomt middagsbord och äta mat, det blir mycket mackor och hämtmat. Eller så skiter man i att äta helt enkelt.

För att få inspiration igen började Mikael, som till vardags arbetar som kock, jobba på en kokbok. Han förberedde en speciell sushimiddag och bordet där hemma stod redan dukat för fyra - men i sista sekunden fick han ett avhopp. Det var då han kom på att han kunde bjuda in en främling och slängde ut en förfrågan på Facebook.

- Inom fem minuter hade jag en tjej som ville komma. Men det som hände efter var det tokiga för jag fick så otroligt mycket positiv respons.

Nästa dag startade han en Facebookgrupp som nu har över tusen medlemmar som bjuder varandra på sällskap och mat. Några av kvällens gäster har åkt ända från Malmö och Lund.

– Jag måste ha vänner. Tidigare har jag haft sällskap och knappt gått utanför dörren, men sen vi separerat märker jag att jag inte känner någon. Då är den här gruppen perfekt, säger en av gästerna, Annika Zetterstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".