Peter Hallin
Peter Hallin får ofta spela skurk. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Malmö

"Soldier 2" hans livs roll

"Det behövdes lite soldater och jag behövde mitt första seriösa gig"
5:40 min

Snowpiercer är Sydkoreras största film genom tiderna. Den är regissören Bong Joon-Hos första engelskspråkiga film. Den har Tilda Swinton, Chris Evans och John Hurt på rollistan. Och Malmöbon Peter Hallin.

Peter Hallin beskriver hur han fick rollen genom att befinna sig på "rätt plats vid rätt tillfälle". Han gick filmskådespelarutbildningen i Prag, när han hörde att de skulle spela in filmen där. Han kände castingdirectorn och lyckades få sin plats i rollistan.

– Jag behövde mitt första seriösa gig, och det måste man säga att jag fick med råge. Med tanke på vilken rejäl produktion och bra film det här är.

Hur stor är rollen egentligen?

– Man kan säga att det är en kombination. För jag har rätt mycket "screen time", jag är med i rätt många minuter och har en del att säga och så. Men samtidigt så heter jag bara "Soldier 2" i rollistan.

Filmen är post-apokalyptisk science fiction. Hela den överlevande mänskligheten finns ombord på ett tåg som går jorden runt - "och fungerar som en allegori över samhällsklasser".

– Lyxen finns där framme och de rika, och längst bak är det rena Auschwitz, kan man säga. Och där finns jag och är elak soldat och håller ordning.

Peter Hallin får ofta onda och elaka roller. Han sdpelar en polsk människosmugglare i tv-serien Crossing Lines, och - varning för spoiler - snart är han inbrottstjuv i nästa säsong av Bron.

– Jag vet inte varför. Det är någonting som säger psykopat, elak och brottsling med mig tydligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".