I Paris samlades många för att hedra de som dödats. Foto: Thibault Camus/TT
I Paris samlades många för att hedra de som dödats. Foto: Thibault Camus/TT
ATTACKEN MOT CHARLIE HEBDO

Politisk chefredaktör: ”En attack mot det fria ordet”

Heidi Avellan: ”Man måste våga stå upp för det man tror på”
3:36 min

Hela världen har reagerade på attentatet i Paris, inte minst på alla tidningsredaktioner. Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan och HD, hade först svårt att ta in vad som hänt.

– Det var först fullkomligt overkligt. När det händer riktigt stora saker tar det en stund innan det sjunker in. Tolv människor kallblodigt skjutna på en redaktion, efter att man uttalat deras namn. Det är fullständigt ogripbart, säger Heidi Avellan.

– Sedan kommer den riktiga oron, vad kommer att hända framöver. När terrorn lyckas så blir vi rädda, och det är det terroristerna vill. Och det finns en stor risk att de lyckas.

I Frankrike är det idag nationell sorgedag efter terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Ebdo igår, där tolv människor dödades. 

Heidi Avellan upplever det som en attack mot det fria ordet.

– Utgivarens ansvar är att ge ut, inte att censurera. Risken finns alltid att vi hamnar självcensur. Och man ska våga provocera också. Det kommer alltid att finnas de som vill tysta oss, men man måste våga stå upp för det man tror på, säger Heidi Avellan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".