Jan Eriksson, chef för Skånes universitetsssjukhus SUS. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Jan Eriksson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Hundra vårdplatser öppnas på SUS

Förvaltningschef: "Åtgärderna verkar ge resultat"
3:11 min

Efter en hårt ansträngd höst och en jul- och nyårshelg med stor brist på vårdplatser räknar Skånes universitetssjukhus med att kunna öppna 100 vårdplatser igen under årets första månader. Anledningen är att sjukhuset har lyckats rekrytera fler sjuksköterskor.

– För de kommande månaderna framöver så ser det allt bättre ut, så vi räknar med att vi ska kunna öppna ungefär hundra vårdplatser ytterligare under första kvartalet januari till mars, säger Jan Eriksson, förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård.

Flera sjukhus i Skåne har det senaste året haft svårt att hitta sjuksköterskor, och det har lett till att man tvingats stänga vårdplatser. På Skånes universitetssjukhus var det hundra vårdplatser som inte kunde öppnas igen efter sommaren.

Men redan under januari tror sjukhusledningen att 45 vårdplatser ska kunna öppna, och under februari och mars räknar man med ytterligare 54 platser. Då kommer sjukhuset att ha lika många öppna vårdplatser som man hade i december 2013, men det kommer fortfarande saknas ett 30-tal platser utifrån hur många som man i dag uppskattar egentligen borde vara öppna.

Att vårdplatser nu kan öppnas beror på att sjuksköterskebristen lättat, enligt Jan Eriksson.

– Dels är det att rekryteringsarbetet varit rätt så framgångsrikt, men det handlar också om att de som har gått bredvid under inskolning, när vi har rekryterat under hösten, börjar att bli färdiga så att de kan jobba självständigt. Det beror också på att medarbetare som tidigare valt att sluta hos oss är på väg tillbaka, säger han.

Men kan ni känna en förändring att det är lättare att hitta sjuksköterskor nu?

– Ja, de åtgärder som vi har vidtagit och planerat för verkar ge resultat.

Vad är det för åtgärder som ni tror ger resultat?

– Jag tror att det är den allmänt stora uppmärksamheten på vårdplatssituationen överhuvudtaget, och att vi har justerat vissa löner och försöker förbättra arbetsvillkoren, förutsättningarna för utbildning och handledning.

Att fler vårdplatser nu kan öppnas kommer att innebära en klar förbättring. Bristen på vårdplatser har fått konsekvenser för vården under hösten.

– Vi har kunnat tillhandahålla mindre slutenvård än vad som hade varit önskvärt. Bland annat har det inneburit att vi har fått stryka en del planeringsbara operationer eller skjuta dem framför oss. Och vad det gäller akut vård som faktiskt måste tas omhand så har det varit en ansträngning för våra medarbetare, som gör ett fantastiskt jobb i den här situationen, säger Jan Eriksson.

Men innebär det att köerna har blivit längre under hösten?

– Det vi har kunnat mäta har inte väntetiderna påverkats så mycket för planeringsbar vård. Men det kommer att öka väntetiderna, det gör det.

Trots att läget ser ut att lätta kommer det fortfarande finnas verksamheter som saknar personal. Men Jan Eriksson ser det ändå som en vändpunkt vad det gäller sjuksköterskerekryteringen.

– Ja, det är ju det vi hoppas och måste tro på. Det känns som om det har skett en vändning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".