Unga män skottar snö i ett syriskt flyktingläger i Libanon
Unga män skottar snö i ett syriskt flyktingläger i Libanon. Foto: Hussein Malla / Sveriges Radio
Sverige/Libanon

Akut för flyktingar när snö och iskyla drar in över Libanon

"Många vägar är igensnöade och det är svårt att få igenom hjälpen"
4:26 min

Sedan i onsdags har en snöstorm lamslagit stora delar av Syrien och Libanon. Flera dödsfall har rapporterats bland redan utsatta syriska flyktingar i tältläger. Röda Korsets Malena Rembe är stationerad i Beirut för att se till att hjälpen når fram.

– Många bor i tält och när temperaturerna sjunker till 10 minus med hårda, hårda vindar kan man ju bara gissa hur svårt de har det, säger Malena Rembe som befinner sig i Beirut sedan några månader tillbaka.

I huvudstaden snöar det inte, det regnar inte ens idag. Men i stora delar av Libanon är vägarna igensnöade, och i Syrien ligger snön djup inne i städer som Damaskus. Samtidigt kommer prognoser som pekar på att en ny snöstorm är på väg till Syrien till helgen.

– Libanesiska Röda Korset här har aktiverat sina volontärer, de har flera tusen volontärer som står på stand-by för att hjälpa till att evakuera folk, eller dela ut filtar, spisar och bränsle.

Samtidigt är det svårt att nå fram ens med ambulans när vägarna är igensnöade - här finns inga plogbilar. Men både svenska och libanesiska röda korset har haft febril aktivitet medan stormen rasat.

– Just nu är det filtar, och att täcka över fönster och tält, säger Malena Rembe om vilken typ av hjälp som behövs just nu.

Vinterförberedelserna har pågått i flera månader, och då är det just sådana åtgärder Röda Korset har planerat för. Men när folk blir insnöade blir det också akut att få ut mat och vatten till dem.

Att svenska röda korset kan vara så aktiva, och ha personal stationerad på fältet, beror till stor del på att svenskarna varit väldigt generösa när det gäller den syriska krisen, menar Malena Rembe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".