Eslöv

Akut omflyttning av boende

Kommunen: "Mycket ovanligt"
4:01 min

Ett bostadshus i Eslöv med tretton hyresgäster utymdes akut i onsdags kväll. Kommun gjorde tillsyn efter klagomål och en anmälan om bristande säkerhet.

– Vi fick in ett mail från en tidigare boende som påpekade brister i fastigheten. Då bokade vi in ett möte tillsammans med räddningstjänsten på onsdag.  Vi gick tillsammans igenom vad det finns för grund till det här mailet. Vad vi kände till sedan tidigare är att det inte finns något bygglov för boende, säger Anna Lyhagen, stadsbyggnadschef i Eslöv.

Vad var det den tidigare hyresgästen klagade på?

– Det var olika saker, varav en del gäller byggnadstekniska frågor och en del gäller andra saker, men det handlar om säkerheten för boende.

Var det fler än ni från kommunen som var med under tillsynen?

– En brandinspektör från Räddningstjänsten Syd.

Vad hittade ni för saker som ledde till det snabba beslutet om att de boende inte fick bo kvar?

– Att fastighetsägaren inte kunde garantera säkerheten för boende och då gäller det brandsäkerhet som utrymningsvägar.

Hur vanligt är det att ni tar så här snabba beslut?

– Det är mycket ovanligt.

Nu var det fastighetsägarnas ansvar att fixa akutboende till de 13 som blev hemlösa i onsdagskväll. Vi har pratat med några av de boende och de berättade att de erbjudits att sova i den enda lägenheten i fastigheten som godkändes. Men är det en bra lösning?

– Vi meddelade beslutet klockan nitton på kvällen och med den korta varslen var det en tänkbar lösning för att lösa den akuta situationen, men att man under torsdagen skulle hitta ett bättre boende.

I dag ska byggnadsnämnden ha ett möte med fastighetsägaren och en arkitekt för att gå igenom vilket krav som ställs tekniskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".