Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ATTACKEN MOT CHARLIE HEBDO

Sociala medier som medicin

Författare: "Det är bra att vi uttrycker oss"
9:19 min
Anders Mildner
Vi deltar i samtalet på social medier för att bearbeta det fruktansvärda säger Anders Mildner. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.

Bara timmar efter attacken i Paris i förrgår hade många användare på facebook skrivit raden #JeSuisCharlie som statusuppdatering, en manifestation som spred sig snabbt över hela världen . En förhållandevis ny kraft i samhället, och en medicin för att orka följa med i händelserna i världen.

Anders Mildner är författare och debattör med ett stort intresse i användarna av sociala mediers beteende och hur det utvecklas.

– Det är en del av vår identitet och skapande av identitet. Det gör ju att när någonting händer som vi berörs väldigt starkt av så vill vi ju visa detta. Vi vill ha plakat som visar våra känslor utåt. Vi vill också dela våra känslor med andra och ingå i en gemenskap där vi pratar om det. Ju värre saker som inträffar, ju mer vi berörs, desto starkare blir den här kraften. Det ser vi till exempel med #JeSuisCharlie.

Vad vill jag åstadkomma på sociala medier i det ögonblicket?

– Det har både en social funktion, att vi vill visa att vi har sett detta, att vi bryr oss och att vi reagerar. Sen finns det också en intern psykologisk reaktion. Att vi vill bearbeta det som är fruktansvärt. Det är dessa två inre och yttre faktorerna.

Är det som en medicin?

– Det tror jag för att ibland beskylls vi för att vara avtrubbade mitt i det här informationsflödet men det är tveeggat. För att dels blir vi avtrubbade men vi berörs också mycket mer. Frankrike är ganska borta men vi lever mitt i det och för att orka med det måste vi delta i samtalet.

– Vårt engagemang ligger i det som händer just nu snarare än långa konflikter. Saker som vi kan vara upprörda kring som pågår under en lång tid som allmän diskriminering, orättvisor som pågått i trettio år och som kommer att pågå i trettio år till. Där är inte vårt engagemang lika stort.

Kommer den här sortens manifestation fortsätta, är detta en trend som kommer att hålla i sig?

– Det har blivit en del av vårt beteende, det är någonting vi gör utan att tänka på det, nästan som ett ticks.

Har det som skrivs på sociala medier något betydelse?

– Det förändrar oss själva när vi tar ställning och står för någonting. Det kan vi bara se under valrörelsen när vi skrev på sociala medier vilka vi röstade på. Det var otänkbart tidigare. den förändringen får en politiskt förändring, för då säger man ännu mer vad man tycker och det är bra.

Varför?

– Jag vill ha ett samhälle där folk är engagerade och står för det de tror på. Det är en kulturförändring som är central i vår samtid att vi uttrycker vad vi känner och tycker.

Imorgon kanske man engagerar sig i något annat. Utarmas engagemanget?

– Problemet med att vi samlas i nuet är att vi får den här konstiga situationen där vi kliver över folk som ligger på gatan för att köpa en kaffe för sextio kronor samtidigt som vi twittrar om någonting som vi upprörs kring.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".