Tre femtedelar av familjen Katsler
Tre femtedelar av familjen Katsler. Från vänster Konrad, Hanna och Irmeli. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Malmö

TV-experiment påverkade hela familjen

Hör familjen Katsler berätta om stressexperimentet
7:28 min

I vår kommer SVT att visa UR:s serie "Stresstestet" som utsätter familjer för ett experiment som pressar deras ekonomi med verktyg som chockhöjda bolåneräntor. Familjen Katsler är en av de familjer som fått lära sig spara - också barnen Irmeli och Konrad Katsler.

– Ja, för en gång när jag tänkte "får vi glass" frågade jag "får vi glaaaaaass", för jag kom på att vi inte kunde köpa glass, säger Konrad Katsler, 8 år och mellanbarnet i familjen och mycket förtjust i just glass.

– Ja, det har varit lite mer så att inte lika mycket åka iväg på grejer som kostar pengar, och mer fika utomhus och så, säger Irmeli Katsler, 10 år.

För mamma Hanna Katsler Mölstad blev bolåneräntan en tankeställare.

– Jag har lärt mig att ändå se mig som lite skuldsatt, med tanke på att jag har ett bolån. Innan, eftersom de flesta har bolån idag, har jag tyckt att "äsch, det är sånt som alla har, det löser sig".

– Nu har jag ändå fått tänka på att det är ju en skuld till banken som jag egentligen inte styr helt över. Så jag har lärt mig mycket om att jag kan förhandla med banken.

Tidigare levde de över sina inkomster genom att ta av sparpengar varje månad. Hanna Katsler Mölstad tyckte att det var värt det - så länge alla var glada.

– Men jag vill inte ägna min tid åt att tjäna pengar för att de bara ska försvinna igen.

Därför kände hon sig manad att söka när hon såg en annons om att UR sökte familjer för experimentet. Serien har spelats in under hösten och den första veckan i januari. Det är en mer sparsam familj som kommit ut på andra sidan experimentet - hur det gick till kommer SVT att visa från slutet av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".