Skåne

Facket försiktigt positivt till nya vårdplatser

Facket: "Det är en skapad brist"
1:09 min

Facket är skeptiskt till att Skånes universitetssjukhus räknar med att kunna öppna hundra vårdplatser under årets första tre månader. Det handlar om vårdplatser som stängts tidigare på grund av den stora bristen på sjuksköterskor.

– Det som Jan Eriksson kommer ut med är byggt på prognoser för framtiden. Vi är lite skeptiska till att det finns åtgärder som funnit genomslag nu, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Hur tycker du att sjukhusledningen har hanterat sjuksköterskebristen?

– Det här är i mångt och mycket en skapad brist där man har har bland annat dragit in på bemanningen i sådan utsträckning att det faktiskt uppstått en brist och därigenom har man tvingat stänga vårdplatser. Man har besparat så pass mycket att det istället blivit kostnadsdrivande.  Nu måste man istället öka upp antalet sjuksköterskor och öppna upp vårdplatser i den utsträckning det går. Och det är klart att det här kommer att kosta pengar.

– Frågan är var någonstans besparingen har varit för det kan inte vi se. Men det är postivit att de har lyssnat på oss och är på rätt väg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".