Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Hovrätten i Malmö. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Malmö

Hovrätten får nej till viss kameraövervakning

Säkerhetschef: "I vår vardag finns mycket risker"
3:09 min

Länsstyrelsen har fel när de går emot ansökan om att filma dygnet runt på utsatta platser kring hovrättsbyggnaden. Det anser hovrätten som överklagar beslutet.

– Verksamheten är förenad med vissa risker. Folk bli upprörda över det vi gör och vi hanterar mål där folk ofta är frihetsberövade och riskerar väldigt långa fängelsestraff. Det finns i vår vardag en alldeles uppenbar risk för fritagningar, flyktförsök etc. Och för att säkerställa säkerheten borde vi ha mer kamerövervakning är vad vi har idag, säger hovrättens säkerhetschef Nicklas Söderberg menar att länsstyrelsens beslut är fel.

Men det håller alltså inte länsstyrelsen med om och det är de som behandlar ansökningar om kameraövervakning på allmänna platser.

Integriteten kränks

Länsstyrelsen skriver i sitt svar att de inte ser att behovet av övervakning är större än risken för att enskilda medborgares integritet kränks om hovrätten får filma hela tiden. Men Nicklas Söderberg menar att deras argument för att få tillstånden snarare har stärkts sedan de för ett drygt år sedan skickade ansökan.

– Dels kan man ta det som hänt på senare tid i Malmö, men man kan också ta en vardaglig situation. Vi bor granne med en gymnasieskola och om eleverna röker på den plats där kriminalvården ska köra sina transportbilar och inte flyttar på sig, är det inte helt otänkbart att den som kör tror att han är utsatt för ett fritagningsförsök och trycker på gasenpedalen. Vi har inte haft någon olycka än, men vi ser incidenterna.

Ökat säkerhetsbehov

– Det är en väldigt vardaglig sak men sedan har vi det som är speciellt på senare tid som sprängningarna. För ett år sedan hade inte någon bomb sprängts vid någon domstolsbyggnad i Malmö. Nu hade vi en i februari och en strax innan jul, sen har man angrepp mot Kronofogden. Det finns den bild som är besvärlig idag och den bilden såg inte riktigt ut så för ett år sedan.

Frågan om utökad kamera övervakning ska nu avgöras av förvaltningsrätten i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".