Förra året infördes nya riktlinjer för arbetstillstånd för bärplockare från länder utanför EU. Foto: Karin Grip/Scanpix
Foto: Karin Grip/TT.
Sverige

Färre kom till Sverige för att jobba

Hårdare krav en förklaring
1:58 min

Under 2014 minskade antalet arbetskraftsinvandrare som kom till Sverige. Det beror framför allt på färre bärplockare, men också inom traditionella LO-yrken har det skett en minskning de senaste åren.

– Ökningen bröts 2012, och sedan dess har vi haft en minskning. Det hänger ihop med hårdare regler från Migrationsverkets sida, hårdare krav på arbetsgivaren som gör det svårare att få arbetstillstånd på LO:s områden, säger Thord Ingesson, migrationspolitisk expert på LO.

För sex år sedan blev det lättare för personer från länder utanför EU att få arbetstillstånd i Sverige.

Arbetsmarknadsprövningen togs bort och det är i stället arbetsgivarnas behov som styr arbetskraftsinvandringen. Följden blev att fler kom till Sverige för att jobba.

2014 var dock antalet beviljade arbetstillstånd det lägsta sedan reglerna gjordes om, 15 900 tillstånd jämfört med 19 300 året innan.

Bärplockare från Thailand stod för nästan hela minskningen förra året, men sedan 2011 är det färre inom både restaurang- och städbranschen som kommer.

– I storhushåll och restaurangköksbiträden ser vi i stort sett en halvering sedan toppåret 2011. Samma sak gäller städare där det kom 800 2011 och i år tror jag att det kommer landa på cirka 300 personer, säger Thord Ingesson på LO.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv ser behov av ökad arbetskraftsinvandring. Bland annat till IT-branschen där färre dataspecialister fick tillstånd förra året.

Men behov av mer personal utifrån finns också exempelvis bland ingenjörer och kockar, enligt Karin Ekenger som arbetar med arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

– Det är väldigt viktigt att vi kan komma tillbaka till rimliga väntetider när det gäller besked om man kan få ett arbetstillstånd, säger hon.

Vad skulle det innebära?

– Att Sverige blir mer attraktivt för arbetskraft som vill söka sig till andra länder för att jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".