Anita Ekberg
Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi i Rom i Federico Fellinis "Det ljuva livet". Foto: TT.
Kalle och tankefabriken

Att bo granne med historien

Kalle Lind stack till Rom över julledigheten och hamnade på ett hotell där landsfadern Garibaldi en gång bott. Han tänker på vad det gör med en människa att bo granne med världshistorien.

Någon kanske har noterat att jag inte varit här på några veckor: Susanne har fått prata ostört ända sen julafton. Jag har haft andra saker för mig. Först hade vi ett ommålningsprojekt hemma. Det innebar förstås inte att vi målade. Det innebar att vi hyrde in en målare och han i sin tur sa åt oss att hålla oss hemifrån.

Så då satt vi och tryckte ute på landet och var förkylda, vilket ju är helt meningslöst att vara när man har semester. Ska man tvunget vara sjuk ska man ju vara det när man jobbar så att man slipper att jobba.

Nåväl – sen drog vi till Rom också, barnen och deras mor och jag. Jag har aldrig varit där innan och jag lät mig fascineras. Det är ju en stad fullkomligt nerlusad med historia. Alla vi som har läst Asterix och sett Gladiator och bläddrat förstrött i Bibeln har ju konfronterats med Rom.

Vart man än går på Roms vior och piazzor så hör man det här ljudet.

Hör du vad det är för nåt? Det är historiens vingslag.

I Rom är det aldrig långt till ett historiskt monument. Det är alltid gångavstånd till platsen för en världsavgörande händelse. Där finns fler obelisker resta till olika kejsares minnen än vad där finns uttagsautomater. Där finns fler antika pelare än vad där finns McDonalds.

Och det måste göra nånting med en människa att bo så kloss intill världshistorien. De bor bokstavligt talat vägg i väg med händelserna som skapade den västerländska civilisationen – och några av händelserna som hotade den västerländska civilisationen. Om du tittar till höger så ser du platsen där den kristna kyrkan uppstod. Om du tittar till vänster ser du platsen där Mussolini hetsade massorna. Om du tittar i mitten har du ett helt okej espressoställe.

På dessa gator där jag går och hojtar på mina barn har en gång Nero sprungit omkring, skogstokig och uppeldad. Det lilla oansenliga hotell där vi bodde var en gång hem åt Garibaldi – rebelledaren som enade Italien på 1800-talet. Han har glott upp i samma tak som jag. Det var en vetskap som ofrånkomligen rörde vid nånting i mig. Jag blev en del av historien. En synnerligen obetydlig del, men ändå.

Överallt gör sig historien – antiken, katolicismen, renässansen – påmind. Där jagades de kristna. Där jagades andra av de kristna. Där kämpade gladiatorerna. Där begravdes Petrus. Där segrade Ceasar. Där bars Kleopatra i guldtron. Där badade Anita Ekberg i filmen La Dolce Vita och jagades av nyhetsfotografen Paparazzo, som gav namn åt den sortens kändisfotografer som förföljt alla från prinsessan Diana till just Anita Ekberg i verkligheten.

Jag är övertygad om att man blir en annan människa om historiens vingslag hela tiden har vinit om öronen på en. Jag är helt övertygad om att man blir en annan människa av att leva i en stad där det är trångt och rörigt och svårt att komma fram för att det hela tiden legat viktiga historiska minnesmärken eller kanske världens största kyrka i vägen, än om man lever i en stad som smällts upp på en och samma eftermiddag och där allting från första början anpassats till de första som bor där.

Jag vet inte exakt vad det gör med en människa att bo granne med påvar och kejsare och Michelangelos takmålningar – men jag tror att man på en gång blir en både stoltare och mer ödmjuk människa. Stolt över att vara en del av något större. Ödmjuk över att aldrig bli lika stor som alla de som föregått en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".