Ett slags säkring byts ut på sträckan mellan Mörarp och Påarp.
1 av 2
Ett slags säkring byts ut på sträckan mellan Mörarp och Påarp. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Daniel Andersson på spåret
2 av 2
Daniel Andersson, Infranord, på spåret. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Nordvästskåne

30 minuter på spåret

Reparatören: "Nu har vi en halvtimme på oss att laga detta felet"
4:38 min

Helgens storm orsakade en del skador för tågtrafiken i nordvästra Skåne. Nedrivna kontaktledningar, nedfallna träd och signalfel har satt spårreparatörerna i arbete. Ett arbete som måste göras under sträng tidspress.

– Säkerheten är rigorös när vi gör de här jobben, säger Daniel Andersson på Infranord.

Han befinner sig på ett speciellt arbetsfordon på spåret mellan Påarp och Mörarp öster om Helsingborg. Här ska man byta ett slags säkring - ett porslin på fackspråk - som gått sönder och gjort spåret strömlöst.

Reparatörerna har bara en halvtimme på sig. Sedan släpps tågen på igen, allt för att arbetet ska ha så liten påverkan på trafiken som möjligt.

– Nu är det liksom bråttom här, nu har man då ställt in två tåg på denna sträckan. Då vill det till att det händer grejer, säger Daniel Andersson.

Specialfordonet med både korg och lyftkran åker några hundra meter vidare på spåret. Där ska reparatörerna upp och byta ytterligare ett porslin.

– Säkerheten är rigorös när vi gör de här jobben, den får absolut inte fallera.

Så gott som hela halvtimmen kommer att användas upp av arbete, enligt Daniel Andersson blir det inte många minuter till godo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".