En kvinna pratar i mobilen samtidigt som hon kör bil Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Skåne

Två sekunder i trafiken kan vara livsviktiga

Trafiklärare: ”Bilförare med mobil kör ouppmärksamt”
4:17 min

På en trafikskola i Malmö har lärare och elever olika åsikter om hur man ska hantera mobiltelefonen i trafiken.

För ett år sedan blev Sverige sist ut i EU med att införa en lag som ska begränsa mobilanvändningen vid bilkörning. Men redan innan dess utbildade trafikskolor om riskerna med att prata och knappa på mobilen medan man kör.

Syrina El- Madhoun ska snart ut och övningsköra med läraren Robert Mihajlovic. Regndroppar täcker bilfönstren och måste torkas bort, men först sätter hon sig tillrätta.

Väl ute på vägarna i staden uppmärksammar de snart förare som pratar i mobiltelefon.

– De kör väldigt sakta och är ouppmärksamma på vad som händer runtomkring dem, säger Robert Mihajlovic.

För att undvika trafikolyckor när förare använder mobiltelefoner infördes en ny lag i december 2013. Den är inget förbud, men ska förhindra alla från att ta upp mobilen när trafiksituationen är osäker och kräver full närvaro.

– Störs körningen av att du pratar i telefon kan du få böter upp till 4 000 kronor, säger Robert Mihajlovic.

Två sekunder är 22 meter

På trafikskolan har man sedan flera år tillbaka uppmärksammat faran med att använda telefon vid bilkörning. Kör du till exempel 40 km i timmen och tittar bort i två sekunder har bilen redan hunnit köra 22 meter, utan att du knappt märkt det.

– De 22 meterna kan betyda liv eller död för någon annan ju, säger Robert Mihajlovic.

Syrina El-Madhoun och nästan alla andra elever på trafikskolan har en väldigt tydlig åsikt när mobilen diskuteras under lektioner.

– Jag tycker att det ska förbjudas helt och hållet. Koncentrationen påverkas. När jag kör tar bilen all min uppmärksamhet, jag måste kolla omkring mig, vad är det som sker, säger Syrina El-Madhoun.

Läraren Robert Mihajlovic tycker å andra sidan att förbud inte behövs.

– Det tror jag inte hjälper. Det hjälper såklart något år, men sedan återgår det till normalt igen. Jag tror mer på information.

Men trots att elever ofta är övertygade om att förbud ska gälla är det mindre erfarna och yngre förare som tenderar att använda mobiltelefonen mer än andra grupper.

33 procent av förarna sms:ar

En ny undersökning som försäkringsbolaget If gjort visar att 33 procent av personerna i åldern 18 till 29 år sms:ar när de kör bil.

– Det är kaxigt och prestige att visa att jag faktiskt kan köra medan jag pratar i telefon. Men jag tror inte de är medvetna om riskerna, säger Syrina El-Madhoun.

– Det handlar om en stark övertro. När de fått sitt körkort och fått körvana blir de bekväma i rollen som bilförare. Då faller de tillbaka och svarar när mobilen ringer, säger Robert Mihajlovic.

Trafikverkets kampanj

Trafikverket har under den senaste tiden uppmärksammat just mobil- och internetanvändningen via en kampanj som kallas "Sluta rattsurfa".

– Den är väldigt skrämmande, jag tror att den är väldigt effektiv. Jag skulle önska att lagen blev lite mer strängare, men sedan kan jag inte säga att det kommer fungera. Lagen infördes för mer än ett år sedan och folk tar fortfarande upp telefonen och sms:ar och kollar Facebook, säger Syrina El-Madhoun.

– Det är många som tycker att det är en verkningslös lag, själv tycker jag att det är sunt förnuft. Att köra bil och prata i mobiltelefon i besvärliga trafiksituationer kan vara rätt jobbigt, säger Robert Mihajlovic.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".