Maria Birgander stadsträdgårdsmästare i Ängelholm
Maria Birgander, stadsträdgårdsmästare i Ängelholm. Foto: Johan Pettersson/ Sveriges Radio
Ängelholm

Rasrisk vid klitterna efter stormen

Maria: Det är strandfodring som gäller
5:24 min

Stormen Egon förstörde i helgen år av miljonsatsningar och arbete att laga klitterna i Ängelholm. Just nu kan det farligt att vistas där eftersom det finns risk för ras.

Maria Birgander är stadsträdgårdsmästare i Ängelholm och håller just nu på att inventera stormskadorna. Hon tycker inte att jobbet är ogjort.

– Absolut inte. Man kan se att den nya sanden som vi la på finns kvar, så hade vi inte lagt dit den så hade det tagit ännu mer av klitterna. Man får se det som en driftsåtgärd.

Tio meter sand har försvunnit med ungefär tre, fyra meters höjd så det är stora volymer det rör sig om. Nu håller Maria Birgander på att fotografera stranden för att dokumentera skadorna.

– Vi inventerar i Ängelholm och Vejbystrand för att se skicket och hur mycket sand som har försvunnit. Vi har också en dialog för att få dispens från Länsstyrelsen för gällande strandskydd, för att få ta upp sand från Skälderviken för att lägga på stranden.

Finns det något mer man kan göra?

– Nej, sedan november håller vi på att titta på en långsiktigare lösning för att behålla våra klitter, säger Maria Birgander, stadsträdgårdsmästare i Ängelholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".