Anita Ekberg. Foto: TT
Foto: TT
Skanör

Anita Ekberg kan gravsättas i Skanör

Filmstjärnan Anita Ekberg kan få sin sista vila på Skanörs gamla kyrkogård intill sin bror som begravdes där 2005. På onsdagen begravs hon i Birgittakyrkan i Rom enligt Aftonbladet, men familjens tanke är att hon ska gravsättas i Skåne.

- Naturligtvis är familjen jättevälkommen att begrava henne här. Och skulle den vilja ha en begravningsgudstjänst eller en enkel gravsättning så ordnar vi det, säger Richard Aspegren, kyrkoherde i Skanör Falsterbo, till Sydsvenskan.

Anita Ekberg var medlem i Svenska kyrkan och Svenska kyrkan i Rom har redan varit i kontakt Aspegren för att diskutera saken.

- Det är min och mina kusiners vision att hon ska bli begravd här. Men vi tänker inte slåss mot några italienare om de vill ha Anita Ekberg kvar, säger brorsdottern Christina Ekberg som själv bor i Skanör.

Onsdagens begravning sker i Tyska evangeliska kyrkan, som den svenska kyrkan i Rom samarbetar med. Kyrkan ligger vid Via Sicilia, bara några steg från Via Veneto där skådespelerskans stora film "La dolce vita" utspelar sig.

Anita Ekberg avled efter en tids sjukdom på söndagen på en klinik i staden Rocca di Papa utanför Rom. Hon blev 83 år gammal.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".