Manar Hassan med dotter vid torget. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 2
Manar Hassan med dotter vid torget. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Marie Rosdahl, planarkitekt, Malmö stad. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Marie Rosdahl, planarkitekt, Malmö stad. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Ris och ros för nya torget på Rosengård

Företagare runt Örtagårdstorget berättar om utvecklingen
2:55 min

Örtagårdstorget har gett en större gemenskap men också en oro för ungdomar som ställer till problem. Torget invigdes för 1,5 år sedan och nu vill det kommunala bostadsbolaget MKB fortsätta bygga nytt och rusta upp stadsdelen.

– Det har blivit mycket bra för alla oss som bor här. Grannar, kompisar och familjer samlas här och ibland grillar vi. Det har blivit mycket mer liv, säger Fatma Elzein som jobbar på restaurang Yallatrappan alldeles bredvid torget.

Där det tidigare stod bilar parkerade finns här nu ett stort öppet torg. Specialdesignade orientaliska lampor lyser upp i höstrusket och här finns bänkar och bord under träden som planterats.

Folkfest under VM

I dag är det inte många här, en mamma med barnvagn skyndar i blåsten mot värmen i bageriet men i somras var här fullt liv. Flest besökare var det under fotbolls VM då Malmö stad visade matcherna på en jättelik storbildsskärm och hela torget förvandlades till en enda stor folkfest.

Det här är en del av en stor satsning som Malmö stad och bostadsbolaget MKB gör för att lyfta stadsdelen, skapa nya mötesplaster och locka fler Malmöbor att komma hit. Bland annat planeras nu flera nya bostäder och ett tornliknande höghus som ska bli lite av ett flaggskepp.

Många inbrott

Men då gäller det att tänka på att det också finns också en baksida det handlar om arbetslösa ungdomar som ställer till problem.

– Det har varit jättejobbigt. Vi har haft två inbrott och ytterligare två inbrottsförsök. Vi skulle behöva kameraövervakning och en mer närvarande polis. Någon som kan hålla koll här, säger Iman Abdul Rachman som äger resebyrån vid torget.

Buskör över torget

På bageriet doftar det vanilj och honung och bagaren som kommer ut med en plåt baklava säger att torget är det bästa som hänt. Stämningen och gemenskapen har blivit mycket bättre, menar han.
Men han oroar sig för de som kör olovligt över torget som kantas av den cykelbana där en bil enkelt kan ta sig igenom och Fatma Elzein på restaurang Yallatrappan intill håller med om att det här är ett stort problem.

– Ja, de kör här varje dag bilar som kör snabbt förbi. Jag är orolig för mitt barn och andra barn och äldre människor som inte kan röra sig så snabbt. Bilarna kör fort där de inte får köra och vad som helst kan hända. Vi är nöjda med allt annat men att de kör över torget på cykelbanan är farligt och jag hoppas det kan stoppas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".