Fäktning.  Foto: Lee Jin-man/TT
Fäktning är en av gratisaktiviteterna. Foto: Lee Jin-man/TT
Kristianstad

Tjejer ska lockas till föreningar

Linnea, 18: "Många tränar själva på gym"
1:25 min

De senaste tio åren har antalet deltagartillfällen hos föreningarna i Skåne minskat och störst är tappet bland unga tjejer. Det vill Kristianstads kommun ändra på och ger nu tjejer mellan 13 och 18 år chansen att gratis prova på en rad olika idrotter.

– Det är ett sätt att få upp så att man ska ha något att göra. Tjejer hoppar av föreningslivet tidigare än killar, säger Peter Isacson, fritidsintendent, Kristianstad kommun.

Fäktning, bågskytte, basket och thaiboxning är några av de aktiviteter som nu erbjuds gratis till Kristianstads tjejer under hela våren. Metoden är lånad från Helsingborg, och syftet är att få in fler tjejer i föreningslivet. Och där har det visat sig effektivt.

– Ja, det är solklart att vissa fastnar. Det som är mest spännande är att man inte behöver anmäla sig utan kan bara dyka upp.

Varför det är så att tjejer väljer att hoppa av föreningslivet tidigare än killarna vill inte Peter Isacson spekulera i, men Linnea Elofsson, 18 år från Kristianstad, känner igen fenomenet och hennes spaning är att det kan bero på en stark gymtrend.

– Det är många som tränar själva på gym och är inte med i någon förening, säger Linnea Elofsson, 18 år från Kristianstad.

Tror du att det har tagit över från fotboll och ridning?

– Ja, så kan det nog vara, säger Linnea Elofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".