Kristian Rankloo
Kristian Rankloos engagemang började med ett initiativ på Facebook. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Skåne/Filippinerna

Han kan inte släppa Filippinerna

"Julmiddag för de fattigaste barnen är spagetti och ketchup"
7:03 min

Dagen efter att tyfonen Haiyan slog till mot Filippinerna bestämde sig Kristian Rankloo från Hököpinge för att starta en insamling och åka dit i december 2013. Ett år senare åkte han tillbaka - samtidigt som Filippinerna drabbades av två ytterligare stormar. Nu är han tillbaka i Skåne.

Då, för lite mer än ett år sedan, mötte han total förödelse när han kom ner. Han hade startat en insamling via Facebook, men nöjde sig inte med att skicka pengar. Han ville själv hjälpa till på plats, utan att egentligen ha någon organisation i ryggen.

Ett år senare återvände han, kanske mer mentalt förberedd. Men arbetet såg egentligen inte annorlunda ut. Fartygen låg kvar på mark inne i staden Tacloban, och en ny storm var på väg.

– Jag hade stora planer, och vi har genomfört i stort sett allihopa. Men på grund av regnvädret som kom i samband med Hagupit - det regnade nästan en halv meter om dagen - så är fotbollsplanen vi skulle bygga fortfarande ganska våt, säger Kristian Rankloo.

Vad kunde ni då göra för barnen?

– Första dagen vi kom dit bjöd vi in de 150 fattigaste barnen i området på en julmiddag. Och julmiddag för de fattigaste filippinerna är spagetti och ketchup. Så vi hade 150 små barn som åt spagetti och ketchup för brinnande livet. Andra dagen delade vi ut skolväskor till 1300 barn, upp till nionde klass.

Kristian Rankloo beskriver det som att han nästan fick rockstjärnastatus. Skolbarnen hade köat i två timmar.

– Det var full fart, en stor fest.

Egentligen var det meningen att projektet skulle vara över nu. Men Kristian Rankloo märker att hans engagemang blir starkare för varje besök - inte minst i mötet med de gatubarn som flytt från sina hemmiljöer "som är värre än att leva på gatan". Han kommer att återvända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".