Havs- och vattenmyndigheten vill få in observationer från Hanöbukten
Observationer av bland annat död fisk efterlyses av Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Havs- och vattenmyndigheten vill ha tips om Hanöbukten

HaV: Observationer som kan hjälpa att oss att lösa problem med Hanöbukten
1:10 min

Havs- och vattenmyndigheten tar allmänheten till hjälp för att försöka komma tillrätta med problemen í Hanöbukten. De vill få in observationer, av till exempel död eller sårskadad fisk.

– Vi har fått observationer om exempelvis sårskadad fisk, fiskdöd och brunifiering i vattnet. Man har gjort en utredning men inte kunnat peka på någon enskild orsak till de här observerade problemen och vår befintliga övervakning kan inte heller fånga upp de här problemen, säger Fredrik Ljunghager som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Nu vill de få hjälp av allmänhetens kunskaper och iakttagelser i området genom att ta emot bilder, filmer, kartor och tidpunkter för när man iakttar något man tror inte tillhör normaltillståndet i miljön.

– Då kan fiskare och boende som har viktig kunskap om området enkelt rapportera exempelvis fynd av sårskadad eller död fisk.

Havs- och vattenmyndigheten har ett uppdrag från regeringen  att under tre år undersöka eventuella samband mellan miljöfarliga ämnen och fiskhälsa. Man hoppas att allmänhetens tips ska vara ett bra underlag i det arbetet.

– Vi hoppas få observationer som kan hjälpa oss att lösa problemen med Hanöbukten och kan vara ett komplement till den miljöövervakning som vi redan har, säger Fredrik Ljunghager

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".