Rosengård Centrum
Foto: Stian Lysberg Solum / TT
Malmö

MKB: Så vill vi fortsätta rusta upp Rosengård

MKB: "Vi delar ju de boendes uppfattning"
2:49 min

En del boende i Rosengård vittnar om att det nya Örtagårdstorget bidragit till mycket stök och inbrott runtomkring. Kommunala MKB är ett av fastighetsbolagen bakom satsningen - och vill nu starta en dialog om förbättringar.

– Vi delar ju de boendes uppfattning att trafikproblem och inbrott är aldrig något positivt. Så det får vi gemensamt engagera oss i, säger MKB:s vd Terje Johansson.

Han påpekar att fastighetsbolaget redan idag har möten med hyresgästerna vid torget varje vecka, och tror på att framföra gemensamma synpunkter till polis och gatukontoret.

– Överlag är vår bild att det fungerar väldigt bra. Men man ska samtidigt inte sticka under stol med det, att man ska ta den här typen av klagomål på allvar.

Han pekar också på ett ökat intresse från andra fastighetsägare att engagera sig i området och framtidsprojektet "Culture Casbah".

Vad är "Culture Casbah" - ni satsar en halv miljon för att utreda förutsättningar?

– Precis. Vi är fyra stora fastighetsägare som satsar en halv miljon för att ta reda på om och hur det ska förverkligas.

– Det handlar om att utveckla hela stadsdelen och förnya den. Bygga ungefär 200 nya bostäder, bygga fler lokaler och vi tänker oss också att det ska bli ett hus på 22 våningar som blir ett landmärke.

Här har Terje Johansson också visioner om att Malmös kommunala fastighetsbolag ska kunna ha sitt huvudkontor i framtiden. Och att en ny tågstation i Rosengård ska göra det till ett nytt centrum.

– Det som gör Rosengård unikt i förhållande till alla andra miljonprogramsområden är att det ligger faktiskt mitt i stan nästan. Så vi tror att vi kommer att fortsätta utveckla stadsdelen Rosengård och Malmö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".