En man visar stolt upp sitt nummer av senaste Charlie Hebdo. Samtidigt köade mängder med människor tills tidningen sålde slut.
1 av 2
Trots enorm upplageökning inför veckans nummer av Charlie Hebdo sålde de snabbt slut. Foto: TT
Didier Mourmand bland bokhyllorna. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio.
2 av 2
Didier Mourmand på Franska bokhandeln i Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio.
ATTACKEN MOT CHARLIE HEBDO

Många frågar efter Charlie Hebdo

Didier Mourmand: "Tidigare ingen efterfrågan"
3:21 min

I dag kom det första numret av satirtidningen Charlie Hebdo ut efter terrorattacken mot redaktionen och på många håll i Frankrike såldes det slut på bara några minuter. I svenska butiker finns tidningen inte ännu men efterfrågan har varit mycket stor.

På Malmö central var det under morgonen många morgonpendlare som försökte få tag i tidningen Charlie Hebdo.
– Det har varit väldigt många här. Folk har också ringt på telefonen både i går och i dag för att fråga om tidningen, säger Joakim Vartanian, på Pressbyrån på Malmö central.

I Frankrike såldes den slut på bara några minuter under morgonen. Det efter att långa köer bildats framför tidningskioskerna i bland annat Paris.

Vanligtvis trycks satirtidningen upp i 60 000 exemplar. Men den stora efterfrågan efter terrorattacken mot redaktionen gör att det nu kommer tryckas upp minst fem miljoner tidningar.

Även till Franska bokhandeln i Lund har många kommit och frågot efter Charlie Hebdo.
– Inte bara om nya numret utan folk har också frågat efter tidigare nummer, säger Didier Mourmand, på Franska bokhandeln.

Hur var det för ett år sedan?
– Tidigare har det inte varit någon efterfrågan på den.

Varför tror du så många vill köpa tidningen nu?
– Av nyfikenhet naturligtvis. De undrar varför en tidning som ska få folk att skratta också kan få 12 människor mördade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".