Patrik Neuhaus
Patrik Neuhaus är kyrkoherde i Bjuvs församling. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Bjuv

Skratt hör även begravningar till

Kyrkoherden: "Skratt på begravningar är vanligare än vi föreställer oss"
3:50 min

Är det okej att skratta på begravningar? Och ja, ett gott skratt kan sitta fint även i de mest sorgliga tillfällen. Skrattet kan också hjälpa i sorgen, säger kyrkoherden Patrik Neuhaus i Bjuvs församling. Själv har han både gråtit, skrattat och skämtat under begravningar han hållit.

Men frågan är hur vanligt skrattet är i de här sammanhangen?

- Antagligen vanligare än vi föreställer oss, när man går på begravning har man alla känslor med sig. Det har ju inte bara varit tårar utan man har delat liv och där finns ju skrattet och humorn med, säger Patrik Neuhaus.

Kan lyfta sådant man skrattat åt tillsammans

Inför begravningen möter han anhöriga och i de samtalen kan det dyka upp ämnen som man kunnat skratta åt tillsammans med den döde i livet och efteråt.

- Då får man lyfta fram det, men naturligtvis med stor finkänslighet men att "nu måste vi ändå säga detta", säger Patrik Neuhaus och skrattar.

Humorn kan avdramatisera

Det har också ofta hänt att skämten lockat till skratt under själva begravningen. Humorn kan också användas för att avdramatisera, och kan fördjupa det som är allvar i stunden och ge distans och perspektiv, förklarar han.

Efteråt lättar stämningen. Ofta är det samling efter begravningen, särskilt på landsbygden.

- Det är snittar. Räkor med ägg, något med skinka och något med ost, kaffe och tårta, skrattar Patrik Neuhaus. Då behöver man inte tänka på hur man ser ut, på att man ska snubbla och ta avsked. Det är mer det vanliga sammanhanget och man träffar personer man inte träffar så ofta. Man skrattar och har trevligt och firar en människa som har funnits och får man också göra med glädje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".