Polis och räddningstjänst på plats utanför det företag i Göteborg som fått brev med pulver i. Foto: P4 Göteborg
Polis och räddningstjänst på plats utanför ett företag i Göteborg som fick brev med pulver i. Foto: P4 Göteborg.
Sverige

Polisen ser inget mönster i pulverbreven

"Det vanligaste är olika mjölsorter"
1:39 min

De kuvert med misstänkt vitt pulver som skickats till flera myndigheter, företag och privatpersoner är sannolikt inte resultatet av någon organiserad brottslighet. Den bedömningen gör nu polisen nationellt.

– Man ser inget tydligt samband eller mönster förutom att det är vitt pulver som har skickats. Det är skickat till en mängd olika adressater. Både företag, myndigheter och privatpersoner, säger Håkan Wall, säger Håkan Wall, enhetschef på nationella operativa avdelningen, NOA.

Sedan den 5 januari då Kronofogdemyndigheten i Malmö tog emot ett kuvert med vitt pulver och fram till i dag handlar det om sammanlagt nio liknande incidenter och 16 olika försändelser. Det konstaterar ledningsgruppen för NOA, tidigare rikskriminalpolisen som i dag sett över utredningarna med polisens olika regioner.

Bland annat har man tittat på om det föreligger tidigare hot mot de personer som stått på kuverten utan resultat. Det går därför inte utesluta att det handlar om olika individer som kanske blivit inspirerade av uppmärksamheten som breven fått i medier, säger Håkan Wall.

– Det är ju en del vi tittar på. Men vi kan inte utesluta att det är så, säger Håkan Wall.

Det vita pulvret som skulle kunna vara livsfarligt om det rört sig om mjältbrandssporer, så kallad antrax, har i flera delar av landet i dagarna lett till avspärrningar, isolering av personal, tillkallade bombtekniker och helikopterfärd till närmsta säkerhetslaboratorium.

Slutliga analyser pågår fortfarande, men inget av de 16 försändelserna har bedömts som hälsofarliga. Det skulle kunna handla om helt vanligt mjöl, menar Håkan Wall.

– Det vanligaste vita pulver vi har är olika mjölsorter. Det kan jag inte med stor säkerhet säga ännu, men det är ingen orimlig gissning att det är så, säger Håkan Wall.

Ännu har polisen inga misstänkta, men även om det rört sig om vanligt, ofarligt mjöl har personerna som skickat breven begått brott. Där det i de aktuella fallen kan handla om bland annat hot, falskt larm och allmänfarlig ödeläggelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".